18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki regionów w lubelskim Skansenie (ZDJĘCIA)

Barbara Wójtowicz
Ser spod dębowej deski, nalewki, kraśnickie gruszki suszone czy piróg - takich i innych potraw mogli spróbować wszyscy, którzy zjawili się w Muzeum Wsi Lubelskiej. X edycja imprezy "Nasze kulturalne dziedzictwo - Smaki regionów" obfitowała w tradycyjne potrawy z Lubelszczyzny. Udział w konkursie na "Smak regionu" wzięło 101 wystawców: właściciele gospodarstw, koła gospodyń, stowarzyszenia i osoby prywatne.

Jolanta Dobrzyńska produkuje nalewki dla siebie i rodziny, ale w konkursie wzięła udział już po raz trzeci. - Takiego klimatu, jak tu, nie ma nigdzie indziej - tłumaczy. - Warto przyjechać, coś podpatrzeć, poznać tradycyjne przepisy - dodaje.

Gospodarstwo pasieczne "Darzbór" z Krynicy przywiozło miody i świece produkowane z miodu. Tym razem jego właściciele promowali miód fasolowy. - Miody produkujemy od trzech pokoleń, ale ciągle udoskonalamy produkcję - mówi Katarzyna Kozińska. - Podtrzymujemy tradycję, a jednocześnie powiększamy pasiekę, wykorzystujemy nowe technologie.

Na "Smakach…" można było też poznać przepisy. Chętnie dzieliły się nimi panie z "Pracowni kulinariów regionalnych" z Perkozic, których specjalnością są buce z bobem, czy Mieczysława Korniszuk ze Starachosławia, która prezentowała fajerczaki.

Poza degustowaniem potraw w skansenie odbywały się zabawy, koncert oraz konkursy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski