Jolanta Dobrzyńska produkuje nalewki dla siebie i rodziny, ale w konkursie wzięła udział już po raz trzeci. - Takiego klimatu, jak tu, nie ma nigdzie indziej - tłumaczy. - Warto przyjechać, coś podpatrzeć, poznać tradycyjne przepisy - dodaje.
Gospodarstwo pasieczne "Darzbór" z Krynicy przywiozło miody i świece produkowane z miodu. Tym razem jego właściciele promowali miód fasolowy. - Miody produkujemy od trzech pokoleń, ale ciągle udoskonalamy produkcję - mówi Katarzyna Kozińska. - Podtrzymujemy tradycję, a jednocześnie powiększamy pasiekę, wykorzystujemy nowe technologie.
Na "Smakach…" można było też poznać przepisy. Chętnie dzieliły się nimi panie z "Pracowni kulinariów regionalnych" z Perkozic, których specjalnością są buce z bobem, czy Mieczysława Korniszuk ze Starachosławia, która prezentowała fajerczaki.
Poza degustowaniem potraw w skansenie odbywały się zabawy, koncert oraz konkursy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?