Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakowity afrodyzjak

Ewa Lisek
Bakłażan przyciąga uwagę intensywnym kolorem.
Bakłażan przyciąga uwagę intensywnym kolorem. Fot. Małgorzata Genca
Jest idealnym materiałem na romantyczną kolację we dwoje. Dlaczego? Nie dość, że jest pyszny, pełen witamin, to jeszcze ma zalety afrodyzjaku. Chodzi o bakłażana zwanego oberżyną. To warzywo na każdą okazję.

Bakłażany szczególnie powinny spożywać osoby po kuracji antybiotykowej. Warzywo ma właściwości odtruwające. Ze względu na zawartość fosforu, żelaza, wapnia i potasu oraz witamin A, C, wszystkich z grupy B, wzmacnia organizm.

Bakłażan stanowi także podstawę diety diabetyków - obniża poziom cholesterolu.

Przy kupowaniu pamiętajmy, by wybierać te najdojrzalsze, bo są najsmaczniejsze.

Przepis na gulasz warzywny

Składniki: 2 bakłażany, 2-3 cukinie, po strąku czerwonej i zielonej papryki, 1 kg pomidorów, 2 cebule, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczka tymianku, cząbru, natki pietruszki, bazylii, czosnku; sól, pieprz.

Przygotowanie: Bakłażany pokroić na cząstki, posolić i odstawić na 20 minut, następnie opłukać i osuszyć. Cukinie i papryki umyć, z papryki usunąć pestki. Cukinie i papryki pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w plastry, zrumienić na oliwie, dodać paprykę, chwilę smażyć. Dołożyć bakłażany i cukinie, wymieszać, włożyć pomidory, zioła i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 30 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Podawać na gorąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski