Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Stare Miasto: Zaczęło się budowanie ogródków piwnych

ASK
Przy lokalach na Starym Mieście powstają już pierwsze letnie ogródki
Przy lokalach na Starym Mieście powstają już pierwsze letnie ogródki Małgorzata Genca
W poniedziałek na Starym Mieście w Lublinie zaczęło się budowanie pierwszych ogródków piwnych. W piątek ma ich być już dziesięć.

- Pierwsze zgody na otwarcie ogródków otrzymały restauracje "U Szewca", "Akwarela" i "Mandragora" - wylicza Karol Kieliszek z biura prasowego Urzędu Miasta w Lublinie.

Właśnie te ogródki są już w budowie. W piątek czynny ma być już także ogródek w Vanilla Cafe na deptaku. - Planujemy wystawienie 20 stolików - mówi Anna Koteczki, menadżer lokalu.

Sezon pod gołym niebem zaczyna się także w lokalu Sielsko-Anielsko. - Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planami, ogródek z 16. stolikami uruchomimy już w czwartek - mówi Anna Marczak, właścicielka Gospody Sielsko-Anielsko. - W tym roku będziemy kusić klienta zupełnie nową aranżacją ogródka. Oprócz innego układu wejścia i nowej roślinności z ogródka Sielsko-Anielsko znikną znane już rzeźby. Zastąpią je duże beczki z piwem. W ten 0sposób chcemy promować własną markę piwa - wyjaśnia Anna Marczak.

Za 0,3-litrową butelkę ciemnego lub jasnego piwa "Sielsko-Anielsko" zapłacimy 6 zł. Tyle samo będzie kosztowało pół litra piwa ze znanych browarów. O 1 zł więcej zapłacimy za kufel beczkowego piwa "U Szewca". Jeszcze drożej będzie w restauracji "Old Pub".

- W naszym kameralnym ogródku usytuowanym nie przy głównej ulicy, lecz z tyłu kamienicy, pół litra beczkowego piwa kosztować będzie 8 zł. Tyle samo co w restauracji - zapewnia Beata Słonczewska, menadżer Old Pubu. - Jeśli pogoda dopisze uruchomimy ogródek jeszcze w ciągu tygodnia.

A jakie warunki trzeba spełnić, by uruchomić ogródek?

- Przede wszystkim dotyczące estetyki - mówi Kieliszek. - Pastelowe parasole nie mogą być wyższe niż 4 metry, podesty nie wyższe niż 10 cm. Na czapach parasoli nie może być reklam - to najważniejsze zalecenia konserwatora.

- To nie problem. Żeby zdobyć pozwolenie na otwarcie ogródka, trzeba przejść rozbudowaną drogę urzędniczą - uważa Łukasz Nowomiejski, menadżer restauracji "Czarcia Łapa la cucina angelina". - Dlatego nasz ogródek pojawi się dopiero w przyszłym tygodniu.


Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski