Święta Bożego Narodzenia: Zrób sobie sam pachnącą choinkę

Agnieszka Ciekot
Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie, aby na choince nie było łakoci. 6-letni Łukasz Soból pierniczki powiesi na swoim drzewku
Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie, aby na choince nie było łakoci. 6-letni Łukasz Soból pierniczki powiesi na swoim drzewku Agnieszka Ciekot
Jak ubrać choinkę, aby była wyjątkowa i inna niż zwykle? Opolskie Stowarzyszenie "Swat" ma dla naszych Czytelników słodką propozycję.

Aby poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, twórcy zachęcają do samodzielnego wykonania ozdób. - Choinka, tak jak opłatek i 12 wigilijnych potraw, stanowi podstawę świąt. Dlatego drzewko musi mieć swoją duszę - przyznaje Barbara Piłat, prezes Stowarzyszenia "Swat" z Opola Lub. Własnoręcznie wykonane ozdoby mają nie tylko niesamowity urok. - Ich robienie daje ogromną frajdę całej rodzinie i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - mówi.

Wyjątkowo, pachnąco i apetycznie wygląda choinka ubrana w naturalne ozdoby. Jest to prosty, szybki i bardzo popularny dawniej sposób na dekorowanie bożonarodzeniowego drzewka. - Potrzebne są laski cynamonowe, szyszki z lasu lub parku, orzechy włoskie i cytrusy - wylicza Krystyna Białek. - Trzy laski cynamonu związujemy sznurkiem. Możemy na nie nakleić malutką kokardkę lub gałązkę sosny - podpowiada. - Cytryny kroimy w cienkie plastry, suszymy w piekarniku około 3 godzin aż odparuje sok. Szyszki i orzechy spryskujemy sprayem i posypujemy brokatem. Na takiej choince koniecznie muszą zawisnąć pierniczki.
Przepis powyżej.

Jak zrobić pierniczki

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki miodu prawdziwego, 3/4 szkl. cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka kakao, 20 g przyprawy do piernika, 1 łyżka masła, 1 jajko i 5 łyżek ciepłego mleka.

Zagniatamy ciasto. Ważne, aby miód rozpuścić na małym ogniu. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Wycinamy foremkami gwiazdki, serduszka, choinki, pamiętając, aby w każdym wykonać dziurkę na zawieszkę. Pieczemy w temp. 180 C ok. 15 minut. Pierniczki po wyjęciu są mięciutkie i pyszne. Jak ostygną, dekorujemy je lukrem.

Codziennie rano najświeższe informacje z Lubelszczyzny prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie