Te produkty pochodzące z województwa lubelskiego pokochała cała Polska! Sprawdź, czy wiedziałeś, że są produkowane w naszym regionie
Pieróg gryczany gałęzowski
Jego nazwa pochodzi od głównego składnika - kaszy gryczanej. Dodatkowo dodana została nazwa miejscowości, aby uwzględnić i podkreślić nieco inny smak i sposób przyrządzania tego pieroga. Od pierogów wypiekanych z kaszą gryczaną w innych regionach województwa lubelskiego, gałęzowski wyróżnia przede wszystkim wypiekanie go na słodko w cieście naleśnikowym.
Głównymi składnikami do przygotowania pieroga gryczanego gałęzowskiego są: kasza gryczana, ser twarogowy biały, mleko, śmietana, masło naturalne, jaja, cukier, zsiadłe mleko, olej rzepakowy oraz mąka pszenna. Kasza gryczana gotowana jest z mlekiem, masłem cukrem oraz solą. Następnie ostudzoną kaszę miesza się z 1 litrem śmietany, 1,5kg sera twarogowego, jajami oraz cukrem. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta naleśnikowego. Zsiadłe mleko, jaja, olej rzepakowy, cukier, mąkę pszenną i resztę składników łączy się ze sobą, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na nasmarowaną tłuszczem blachę wlewana jest cienka warstwa ciasta, na którą wykładany jest farsz. Równo rozsmarowany pokryty jest jeszcze jedną warstwą ciasta naleśnikowego. Pieróg piecze się w 180ºC około godziny. Dobrze wystudzony kroi się na kwadraty i podaje z mlekiem, kakao, kawą czy herbatą.
Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/