MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten patent na ciasto ze szpinakiem i fetą jest genialny. Idealna przekąska na imprezę. Grecka spanakopita smakuje na ciepło i na zimno

Karolina Głogowska
Ciasto ze szpinakiem i fetą smakuje doskonale na ciepło i na zimno
Ciasto ze szpinakiem i fetą smakuje doskonale na ciepło i na zimno 123rf/igordutina/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne ciasto ze szpinakiem i fetą to idealna przekąska na imprezę. Jest pyszne i pożywne, więc wystarczy również za pełnowartościowy obiad, gdy nie mamy ochoty na skomplikowane dania. Przepis na spanakopitę pochodzi z Grecji, ale bez problemu zrobimy ją w polskich warunkach. Warto, bo placek ze szpinakiem jest prosty do przygotowania i doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

W skrócie:

Nazwa spanakopita może wydawać się trudna do wymówienia, ale kryje się pod nią bardzo prosty przepis na wyśmienity placek ze szpinakiem i fetą. Grecy robią go ze swojego ulubionego ciasta filo, które jest cieniutkie niczym liść. W odróżnieniu od ciasta francuskiego, nie dodaje się do niego masła, ale oliwę. Cały trud tkwi w dobrym rozwałkowaniu ciasta na przezroczyste arkusze. Nie musisz jednak się tym martwić. W wielu sklepach kupisz gotowe ciasto filo. Potem wystarczy już tylko przygotować prosty i pyszny farsz ze szpinaku i fety. Warto zrobić spanakopitę np. na letni obiad, gdy nie chce nam się długo stać w kuchni. Ciasto ze szpinakiem i fetą świetnie smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Jest tak samo smaczne na zimno, więc idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Gwarantuję, że goście będą się nim zajadać. Jeśli masz ochotę przygotować domowe ciasto filo, przepis znajdziesz na końcu artykułu.

Spanakopita – grecki placek ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 400 g szpinaku,

  • 250 g fety,

  • 2 jajka,

  • 1 szalotka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/3 kostki masła,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • 6 arkuszy gotowego ciasta filo.

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem i fetą?

  1. Ciasto filo wyjęłam z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzało.

  2. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.

  3. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam posiekaną szalotkę oraz czosnek.

  4. Gdy cebulka się zeszkliła, dodałam posiekany szpinak oraz pietruszkę. Dusiłam ok. 4 minuty, a następnie zostawiłam do przestygnięcia.

  5. Gdy szpinak ostygł, wkruszyłam do niego ser feta, dodałam jajka, sól i pieprz. Wymieszałam farsz.

  6. Resztę masła rozpuściłam w rondelku.

  7. Niewielką blaszkę do pieczenia wysmarowałam masłem. Położyłam arkusz ciasta filo, posmarowałam rozpuszczonym masłem. Następnie położyłam jeszcze dwa arkusze, które też powinny być posmarowane masłem.

  8. Na ciasto wyłożyłam nadzienie ze szpinaku i fety.

  9. Przykryłam farsz kolejnymi trzema arkuszami ciasta, pamiętając, by smarować je masłem.

  10. Placek ze szpinakiem piekłam 45 minut. Jest pyszny na ciepło i na zimno.

Domowe ciasto filo

Jeśli masz dużą wprawę w przygotowaniu różnego rodzaju ciast i czujesz się na siłach, możesz zrobić domowe ciasto filo. Cała trudność polega na tym, by bardzo cienko je rozwałkować. Grecy mówią, że ciasto filo powinno być tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę. Konieczne jest także, by ciasto przed rozwałkowaniem odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Najlepsza będzie temperatura od 12 do 16 stopni. Schłodzenie ciasta ułatwi nam dalszą pracę.

Składniki na domowe ciasto filo:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania,

  • 350 ml gorącej wody,

  • 50 ml oliwy z oliwek,

  • szczypta soli.

Jak zrobić domowe ciasto filo?

  1. W naczyniu miksera umieściłam mąkę, wodę oraz sól. Zmiksowałam.

  2. Następnie dolałam oliwę i miksowałam jeszcze 4 minuty. Ciasto powinno być miękkie, delikatne i odchodzić od naczynia.

  3. Na stolnicę wysypałam mąkę ziemniaczaną. Położyłam ciasto i uformowałam z niego kulę.

  4. Następnie podzieliłam ciasto na mniejsze kawałki, które także uformowałam w kulki. Ułożyłam je, by się nie stykały, przykryłam ściereczką i wstawiłam w chłodne miejsce na dwie godziny.

  5. Po tym czasie rozwałkowałam kulki ciasta na bardzo cienkie arkusze. Można podsypywać ciasto mąką i rozciągać je lekko dłońmi.

  6. Domowe ciasto filo można wykorzystać od razu lub zamrozić.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski