Tłusty czwartek: Dziś pączka nikt sobie nie odmówi

Ilona Leć
W cukierni "Skierka" trwało wczoraj gorączkowe smażenie pulchnych pączków
W cukierni "Skierka" trwało wczoraj gorączkowe smażenie pulchnych pączków Jacek Babicz
W tłusty czwartek zjadamy średnio 2,5 pączka. Zależnie od wybranej polewy i nadzienia, ta przyjemność może nam dostarczyć nawet tysiąc kalorii. Osoby, które na co dzień unikają tego typu słodkości, muszą być przygotowane na ewentualne żołądkowe rewolucje.

- Warto wcześniej zaopatrzyć naszą domową apteczkę w ziołowe herbatki. Pomogą nam napary z mięty czy melisy (oraz kopru włoskiego i kawy żołędziówki - przyp. red), które troszeczkę uspokoją nasz przewód pokarmowy - zaleca Justyna Siwiela, dietetyk.

Pamiętajmy, że tłuszcz używany do wyrobu pączków bardzo często jest niskogatunkowy.

- W konsekwencji częstszego spożywania może wpłynąć negatywnie na układ krążenia i wszystkie procesy miażdżycowe będą na pewno stymulowane przez taką nadkon-sumpcję. Nawet jeżeli nie odczuwamy dolegliwości bezpośrednio po spożyciu pączków, pamiętajmy, że ich jedzenie nie pozostanie bez wpływu na nasz organizm - podkreśla Siwiela.

Niektórzy dietetycy radzą, aby po każdym pączku zjeść łyżeczkę otrąb. Dzięki temu wyrównamy proporcje pomiędzy łatwo przyswajalnymi węglowodanami, które znajdują się w pączku, wraz z tymi niestrawnymi dla nas, czyli błonnikiem pokarmowym, zawartym w otrębach. W wyniku tego uwalnianie energii z pączka będzie zachodziło wolniej i unikniemy gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.

- To nie jest zły pomysł, ale pamiętajmy, że tłusty czwartek ma być przyjemny i zagryzanie pączka otrębami raczej nie spodoba się prawdziwym łasuchom - dodaje Justyna Siwiela.

Przepisy na domowe pączki i faworki

Pączki
Składniki: 1 kg mąki tortowej, litr mleka, łyżka masła, kostka drożdży, 6 łyżek cukru, 5 żółtek, olej do smażenia.
Wykonanie: Drożdże rozcieramy z żółtkami. Na ogniu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Następnie letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkiem i kilogramem mąki. Wyrabiamy do mo-mentu powstania jednolitej masy. 0d czasu do czasu zwilżamy dłonie odrobiną oleju. Z gotowego ciasta formujemy pączki i smażymy na głębokim oleju po 2 minuty z każdej strony.

Faworki
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej do smażenia.
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9-10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec. Faworki smażymy na złoty kolor.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 17

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
krzywy
zastanawialem sie, co wam bedzie przeszkadzac w tlustym czwartku, bo przeciez pod kazdym artykulem zawsze komus cos nie pasuje.. no i oczywiscie znalazlo sie kilku madrych na sile.. dziwne, ze nikt jeszcze na zydow nie narzekal, pozdrawiam
w
www
służy do uzasadniania każdego, nawet najbardziej nierozsądnego zachowania.
V
VVV
Nazwanie kogoś debilem a nazwanie po imieniu sposobu komentowania- to zdecydowana rożnica. Gratuluje prostackiej odpowiedzi. PĄCZUSIU przepraszam gIENIU
G
Gienek
sam jesteś debilem. Amen.
@
''W konsekwencji częstszego spożywania może wpłynąć negatywnie...''
''Nawet jeżeli nie odczuwamy dolegliwości bezpośrednio po spożyciu pączków, pamiętajmy, że ich jedzenie nie pozostanie bez wpływu na nasz organizm...''
Smacznego-po tym artykule na pewno nikt sobie nie odmówi pączka w ten wyjątkowy dzień;)
Ja na wszelki wypadek ubezpieczyłem się od niestrawności i nagłej niedyspozycji,chociaż pączka mi się już odechciało.
v
vvv
po jaka cholerę te debilne komentarze - tłusty czwartek to tradycja- nie obchodzisz jej to się nie odzywaj. Amen.
w
w ramach protestu
odmawiam jedzenia pączków. NIE dla pączków za słaby NFZ, zadłużony ZUS i za premiera opłacanego przez ruski wywiad
Y
Yogi
Po co ten tlusty czwartek ? jak ktos chce moze miec taki dziec kiedy chce.
h
hater
pozdrawiam:)
a
a
a później zajmujesz dwa miejsca w miejskim, nie?
G
Gesl
A gdzie mógłbym dostać pączki koszerne ?
g
gniozdek
Mniam, mniam
Ł
Łuki
nawet tłusty czwartek konowały chcą obrzydzić nie ładnie!
e
eth
miła chwila w ustach - potem dupa tłusta,
ale w tłusty czwartek kalorii się nie liczy!
G
Gero
Nie lubię pączków( w większości lipnej jakości) więc odmawiam zjedzenia.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie