Tłusty czwartek: Dziś pączka nikt sobie nie odmówi

  • Kurier Lubelski

Ilona Leć

W tłusty czwartek zjadamy średnio 2,5 pączka. Zależnie od wybranej polewy i nadzienia, ta przyjemność może nam dostarczyć nawet tysiąc kalorii. Osoby, które na co dzień unikają tego typu słodkości, muszą być przygotowane na ewentualne żołądkowe rewolucje.
W cukierni "Skierka" trwało wczoraj gorączkowe smażenie pulchnych pączków
 Jacek Babicz

- Warto wcześniej zaopatrzyć naszą domową apteczkę w ziołowe herbatki. Pomogą nam napary z mięty czy melisy (oraz kopru włoskiego i kawy żołędziówki - przyp. red), które troszeczkę uspokoją nasz przewód pokarmowy - zaleca Justyna Siwiela, dietetyk.

Pamiętajmy, że tłuszcz używany do wyrobu pączków bardzo często jest niskogatunkowy.

- W konsekwencji częstszego spożywania może wpłynąć negatywnie na układ krążenia i wszystkie procesy miażdżycowe będą na pewno stymulowane przez taką nadkon-sumpcję. Nawet jeżeli nie odczuwamy dolegliwości bezpośrednio po spożyciu pączków, pamiętajmy, że ich jedzenie nie pozostanie bez wpływu na nasz organizm - podkreśla Siwiela.

Niektórzy dietetycy radzą, aby po każdym pączku zjeść łyżeczkę otrąb. Dzięki temu wyrównamy proporcje pomiędzy łatwo przyswajalnymi węglowodanami, które znajdują się w pączku, wraz z tymi niestrawnymi dla nas, czyli błonnikiem pokarmowym, zawartym w otrębach. W wyniku tego uwalnianie energii z pączka będzie zachodziło wolniej i unikniemy gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.

- To nie jest zły pomysł, ale pamiętajmy, że tłusty czwartek ma być przyjemny i zagryzanie pączka otrębami raczej nie spodoba się prawdziwym łasuchom - dodaje Justyna Siwiela.

Przepisy na domowe pączki i faworki

Pączki
Składniki: 1 kg mąki tortowej, litr mleka, łyżka masła, kostka drożdży, 6 łyżek cukru, 5 żółtek, olej do smażenia.
Wykonanie: Drożdże rozcieramy z żółtkami. Na ogniu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Następnie letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkiem i kilogramem mąki. Wyrabiamy do mo-mentu powstania jednolitej masy. 0d czasu do czasu zwilżamy dłonie odrobiną oleju. Z gotowego ciasta formujemy pączki i smażymy na głębokim oleju po 2 minuty z każdej strony.

Faworki
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany, olej do smażenia.
Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy na jednolitą masę. Następnie ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9-10 cm. Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec. Faworki smażymy na złoty kolor.

Wideo

polecane: Flesz: Więzienie za przekręcanie liczników

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

07.02.2013, 16:59

zastanawialem sie, co wam bedzie przeszkadzac w tlustym czwartku, bo przeciez pod kazdym artykulem zawsze komus cos nie pasuje.. no i oczywiscie znalazlo sie kilku madrych na sile.. dziwne, ze nikt jeszcze na zydow nie narzekal, pozdrawiam

07.02.2013, 15:36

służy do uzasadniania każdego, nawet najbardziej nierozsądnego zachowania.

07.02.2013, 14:15

Nazwanie kogoś debilem a nazwanie po imieniu sposobu komentowania- to zdecydowana rożnica. Gratuluje prostackiej odpowiedzi. PĄCZUSIU przepraszam gIENIU

07.02.2013, 12:07

sam jesteś debilem. Amen.

07.02.2013, 11:12

''W konsekwencji częstszego spożywania może wpłynąć negatywnie...''
''Nawet jeżeli nie odczuwamy dolegliwości bezpośrednio po spożyciu pączków, pamiętajmy, że ich jedzenie nie pozostanie bez wpływu na nasz organizm...''
Smacznego-po tym artykule na pewno nikt sobie nie odmówi pączka w ten wyjątkowy dzień;)
Ja na wszelki wypadek ubezpieczyłem się od niestrawności i nagłej niedyspozycji,chociaż pączka mi się już odechciało.

07.02.2013, 10:28

po jaka cholerę te debilne komentarze - tłusty czwartek to tradycja- nie obchodzisz jej to się nie odzywaj. Amen.

07.02.2013, 10:25

odmawiam jedzenia pączków. NIE dla pączków za słaby NFZ, zadłużony ZUS i za premiera opłacanego przez ruski wywiad

07.02.2013, 10:07

Po co ten tlusty czwartek ? jak ktos chce moze miec taki dziec kiedy chce.

07.02.2013, 09:59

pozdrawiam:)

07.02.2013, 09:53

a później zajmujesz dwa miejsca w miejskim, nie?

07.02.2013, 09:47

A gdzie mógłbym dostać pączki koszerne ?

07.02.2013, 09:30

Mniam, mniam

07.02.2013, 09:12

nawet tłusty czwartek konowały chcą obrzydzić nie ładnie!

07.02.2013, 08:50

miła chwila w ustach - potem dupa tłusta,
ale w tłusty czwartek kalorii się nie liczy!

07.02.2013, 08:05

Nie lubię pączków( w większości lipnej jakości) więc odmawiam zjedzenia.

07.02.2013, 07:46

Ja tez!!

07.02.2013, 07:21

Kurier kłamie ja sobie odmówie i znam jeszcze conajmniej kilknaście osób ktore też to zrobią.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3