18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek już jutro. Sprawdź, jak przygotować idealne pączki i faworki

Ilona Leć
Cukiernia "Skierka" już zaczyna kusić klientów apetycznymi, złocistymi faworkami. Na czwartek przygotuje ich aż 500 kg!
Cukiernia "Skierka" już zaczyna kusić klientów apetycznymi, złocistymi faworkami. Na czwartek przygotuje ich aż 500 kg! Jacek Babicz
Puszyste pączki oblane lukrem i wypełnione marmoladą różaną oraz chrupiące, złote faworki. Kto się nie skusi na takie słodkości?

- Na czwartek usmażymy 20 tys. pączków z nadzieniem wiśniowym i marmoladą różaną. Słodkości będą udekorowane lukrem i skórką pomarańczową. Do tego zamierzamy przygotować aż 500 kg faworków - zapowiada Alina Krzysiak z cukierni "Skierka".

Jeżeli chcemy zaskoczyć bliskich, możemy sami przygotować pączki i faworki. Przepisów jest mnóstwo. Niektóre są nawet pilnie strzeżone.

- Nasze faworki są najlepsze, dlatego nie zdradzimy nikomu ich oryginalnej receptury - zastrzega Renata Klimek, właścicielka cukierni "Renatka". Poleciła nam natomiast sprawdzony przepis na chrust, który uwielbia jej rodzina.

- Sekretem chrupiących i pysznych faworków jest bicie ciasta. Im więcej czasu poświęcimy na jego wyrobienie, tym smaczniejszy będzie nasz chrust - radzi Renata Klimek i zdradza przepis na ciasto.

Składniki to: szklanka żółtek, 0,5 kg mąki, 50 ml spirytusu i 10 dag masła. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Później przez ponad pół godziny na przemian bijemy je wałkiem i składamy.

Gotowe ciasto cieniutko rozwałkowujemy, tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta. - I co najważniejsze, smażymy na smalcu. Na tym tłuszczyku faworki wychodzą najsmaczniejsze - nie ma wątpliwości Renata Klimek.

Przepis na dobre pączki jest bardziej skomplikowany. Mamy dla Państwa kilka sprawdzonych trików, które ułatwią ich przygotowanie. Aby pączek nie "wypił" zbyt dużo tłuszczu, podczas smażenia dodajemy do oleju (smalcu) kilka kawałków obranych ziemniaków. Pączki przed smażeniem możemy też obgotować. Jeżeli chcemy, aby miąższ pączka był wilgotny i rozpływał się w ustach, możemy dodać do ciasta… gotowane ziemniaki. Wtedy przy wyrabianiu stosujemy proporcje pół na pół np. 250 g mąki i tyle samo ziemniaków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski