MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po...
fot. Tatiana Volgutova/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Grzyby

Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po obróbce termicznej i nie poddawać ich ponownemu podgrzewaniu. Te produkty z natury należą do ciężkostrawnych, a ich ponowne ogrzewanie może nasilać dolegliwości trawienne.

Dodatkowo po kolejnej obróbce termicznej grzyby wydzielają toksyczne związki, które wywołują niestrawność, ból brzucha oraz biegunki z domieszką krwi.

W niektórych badaniach zaobserwowano również, że jedzenie grzybów po ponownym podgrzewaniu może zaburzać rytm pracy serca.

Zobacz również

Poszukiwany zgłosił się do komendy policji w Końskich

Poszukiwany zgłosił się do komendy policji w Końskich

Cztery osoby ranne w wypadku na drodze wojewódzkiej [ZDJĘCIA]

Cztery osoby ranne w wypadku na drodze wojewódzkiej [ZDJĘCIA]

Polecamy

Miał być "kompanem do kieliszka", okazał się złodziejem

Miał być "kompanem do kieliszka", okazał się złodziejem

ORLEN Wyścig Narodów - czas na kolarskie święto!

ORLEN Wyścig Narodów - czas na kolarskie święto!

Malownicze miejsce nad Bałtykiem kusi atrakcjami. Co warto tam zobaczyć?

Malownicze miejsce nad Bałtykiem kusi atrakcjami. Co warto tam zobaczyć?