Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

BVB z szansą na sensacyjny awans do finału LM. Gdzie oglądać mecz PSG - Borussia?

BVB z szansą na sensacyjny awans do finału LM. Gdzie oglądać mecz PSG - Borussia?

Smutek kierowców i pasażerów. Remont Zwierzynieckiej i Kościuszki zalicza wpadkę

Smutek kierowców i pasażerów. Remont Zwierzynieckiej i Kościuszki zalicza wpadkę

Polecamy

Strzelał z wiatrówki do dzieci. Powodem był hałas pod blokiem

Strzelał z wiatrówki do dzieci. Powodem był hałas pod blokiem

Najnowszy ranking ATP. Gdzie jest Hubert Hurkacz?

Najnowszy ranking ATP. Gdzie jest Hubert Hurkacz?

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy