Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych...
fot. SeppH/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie pokarmowe po spożyciu przetworów z warzyw

Wielkim problemem w przypadku niektórych warzywnych przetworów jest ich niska kwasowość, a takie środowisko nie zapewnia ochrony przed rozwojem bakterii Clostridium botulinum, produkującej zabójczą toksynę botulinową.

Dlatego produkty konserwowane, takie jak fasolka, szparagi, kukurydza czy buraki warto wybierać (a zwłaszcza przygotowywać w domu) w wersji z zalewą octową, ew. zdać się na bezpieczeństwo procesu wytwarzania zaufanego producenta.

Innym źródłem podobnego zagrożenia są domowe oliwy i oleje smakowe. Są łatwe do przygotowania, dobrze smakują i efektownie wyglądają, ale przyrządzać je warto jedynie z najlepszej jakości składników, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Tak obchodzono Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy w Kielcach [FOTO]

NOWE
Tak obchodzono Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy w Kielcach [FOTO]

Nowa Lewica ogłosiła listę do PE w Śląskiem. Otwiera ją poseł Maciej Konieczny

NOWE
Nowa Lewica ogłosiła listę do PE w Śląskiem. Otwiera ją poseł Maciej Konieczny

Polecamy

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Kiedy Pogoń i Wisła po raz ostatni zagrały o stawkę? Niektórzy pamiętają ten mecz!

Tomasz Rosiński: Wierzę w Industrię Kielce w Magdeburgu!

Tomasz Rosiński: Wierzę w Industrię Kielce w Magdeburgu!

Wygrana Vos. Niebezpieczne zdarzenie na trasie 3. etapu. Jedna z kolarek w szpitalu

Wygrana Vos. Niebezpieczne zdarzenie na trasie 3. etapu. Jedna z kolarek w szpitalu