Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Lublinie w 2010 r. przeprowadził kontrolę u pięciu przedsiębiorców prowadzących sprzedaż grilli i podpałek. Inspektorzy znaleźli nieprawidłowości w co trzecim zbadanym wyrobie. - Nieprawidłowości dotyczyły m.in. braku uchwytów rusztu na żywność w grillach, co uniemożliwia ich bezpieczną obsługę i może skutkować poparzeniem - twierdzi Mariusz Szymański, st. specjalista Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Lublinie.
Niektóre podpałki miały zbyt niską temperaturę zapłonu. Co znaczy, że mogłyby się zapalić nawet w upalny dzień. - Produktom brakowało też nazw oraz adresów przedsiębiorstw, które wprowadziły je do obrotu - informuje Szymański.
Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy kupnie grilla i podpałki ? - Należy sprawdzić, czy krawędzie i naroża produktu nie posiadają zadziorów, ostrych krawędzi, które mogłyby spowodować skaleczenie. Grill powinien być wyposażony w odpowiednie uchwyty pozwalające na bezpieczne jego przemieszczanie - radzi Szymański.
Pracownik Inspektoratu Inspekcji Handlowej dodaje, że przy zakupie podpałek trzeba zwrócić szczególną uwagę na mocowanie dozownika, które powinno uniemożliwiać otwarcie pojemnika przez dzieci. - W przypadku zarówno grilli, jak i podpałek należy sprawdzić oznakowanie oraz czy do wyrobów dołączone są informacje i ostrzeżenia umożliwiające bezpieczne ich stosowanie, w tym instrukcja obsługi - mówi Szymański.
Co należy zrobić, aby grillowanie było bezpieczne? - Po zmontowaniu konstrukcja grilla powinna być stabilna. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na znajdujące się w pobliżu dzieci - dodaje Szymański.
Czy możemy rozpalić grilla na balkonie w bloku? - Rozpalenie grilla na balkonie nie stanowi czynu zabronionego jako wykroczenie. Zakazy mogą wynikać jedynie z wewnętrznych regulaminów spółdzielni mieszkaniowej czy zarządcy terenu, na którym rozpalany jest grill. I to właśnie te podmioty mają możliwość wyciągania ewentualnych konsekwencji za złamanie regulaminu - wyjaśnia Robert Gogola, rzecznik Straży Miejskiej.
Natomiast jeśli grillujemy w pobliżu lasu, nie wolno nam zostawić niedogaszonego węgla. - Podobnie jak z ogniskami należy zachować dystans od lasu. Nie można porzucać, ani rozsypywać niedogaszonego węgla, bo to może grozić pożarem - uważa Michał Badach, rzecznik prasowy lubelskiej straży pożarnej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?