Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Lublinie ruszyła sprzedaż świątecznego karpia. Ceny? 10-16 zł/kg

Katarzyna Gileta-Klępka
Anna Kurkiewicz
Mimo, że do świąt zostały jeszcze dwa tygodnie, na targowiskach i w niektórych sieciach handlowych już ruszyła sprzedaż karpia. Przed hipermarketami stoją już specjalne stoiska z żywymi rybami. Ceny są podobne do ubiegłorocznych.

W dużych sieciach handlowych typu Auchan, Real, Tesco czy Carrefour, za kilogram zapłacimy około 10 zł, natomiast w gospodarstwach rybackich ok. 12 zł. Na targowiskach ceny są nieco wyższe, wahają się w granicach 12-16 zł. Jednak, jak przekonują sprzedawcy, w tym przypadku cena przekłada się na jakość.

Odpowiednio więcej kosztują ryby oprawione i poćwiartowane. Sklepy oferują tzw. uszka, czyli wypatroszone ryby bez głów, ale za to z ogonem. W porównaniu z całą rybą, są one o kilka złotych droższe za kilogram. Nieco więcej zapłacimy za dzwonka. Jeszcze droższe są steki (ponad 20 zł/kg) oraz filety ze skórą lub bez (ok. 35 zł/kg). Niektóre sklepy i stoiska oferują także połówki karpia. Każdy może więc wybrać coś dla siebie.

– Na razie nie ma jeszcze dużych kolejek. Warto więc kupić rybę już teraz, a potem ją zamrozić. Po co czekać na ostatnią chwilę? – tłumaczy pani Alina, emerytka, spotkana na zakupach w jednym z supermarketów.

Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa na ich jakość. Jak wybrać dobrą rybę? – Wigilijny karp musi być najlepszej jakości. Świeżą rybę rozpoznamy po błyszczącej, sprężystej skórze, czerwonych skrzelach i wypukłych oczach. Kupujmy okazy, które mają naturalny, niemulisty zapach i nie są zbyt duże. Najlepsza waga waha się w granicach 1,5-2,5 kg. Ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor, jej skóra nie powinna być pokryta zbyt dużą ilością śluzu. Zdrowy karp nie może być także poobijany, ani mieć plam, wklęśnięć czy uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien pływać grzbietem do góry. Warto przyjrzeć się warunkom, w jakich trzymane są żywe ryby. Balia musi być odpowiednio duża, tak by karpie mogły się w niej swobodnie przemieszczać – tłumaczy pan Kazimierz, hodowca z szesnastoletnim stażem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski