Targowa niedziela upłynęła pod znakiem nagród przyznawanych produktom tradycyjnym. Statuetki „Pereł” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego wręczane przez wicemarszałka Grzegorza Kapustę otrzymało aż pięć smakołyków z naszego regionu: „karp w sosie grzybowym” Koła Gospodyń Wiejskich z Janowic, „bronicki salceson biały” firmy M.Z. Kruk, Maria Kruk z Bronic k. Nałęczowa, „ptysie z bitą śmietaną” autorstwa Tomasza Machonia, Cukiernia „Staropolska” z Lublina, „oleje z Zabłocia” Jolanty i Eligiusza Pecio, Gospodarstwo Ekologiczne „Skarby Natury” z Zabłocia oraz „polędwica z Wisznic” wytwarzana przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach. „Klucz do polskiej spiżarni” za promocję tradycyjnej żywności trafił do Agaty Domżał, dyrektor biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak” z Opola Lubelskiego.
Łącznie w Lubelskiem mamy już 46 wyrobów uhonorowanych „Perłą”.
Żywność z naszego regionu cieszy się coraz większą popularnością w całej Polsce - podkreśla wicemarszałek Grzegorz Kapusta - Działania promocyjne na imprezach targowych przynoszą konkretne, namacalne rezultaty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?