Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Poznaniu sypnęło nagrodami

Tomasz Makowski
Województwo lubelskie, jak co roku, prezentuje swoje tradycyjne wyroby podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu (23-26 września br.). Poznaniacy mają okazję posmakować naszego pieczywa, ciast, soków, miodów i wędlin oraz zapoznać się z bogactwem uprawianych u nas ziół. Regionalne stoisko obsługuje Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Targowa niedziela upłynęła pod znakiem nagród przyznawanych produktom tradycyjnym. Statuetki „Pereł” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego wręczane przez wicemarszałka Grzegorza Kapustę otrzymało aż pięć smakołyków z naszego regionu: „karp w sosie grzybowym” Koła Gospodyń Wiejskich z Janowic, „bronicki salceson biały” firmy M.Z. Kruk, Maria Kruk z Bronic k. Nałęczowa, „ptysie z bitą śmietaną” autorstwa Tomasza Machonia, Cukiernia „Staropolska” z Lublina, „oleje z Zabłocia” Jolanty i Eligiusza Pecio, Gospodarstwo Ekologiczne „Skarby Natury” z Zabłocia oraz „polędwica z Wisznic” wytwarzana przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach. „Klucz do polskiej spiżarni” za promocję tradycyjnej żywności trafił do Agaty Domżał, dyrektor biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak” z Opola Lubelskiego.

Łącznie w Lubelskiem mamy już 46 wyrobów uhonorowanych „Perłą”.

Żywność z naszego regionu cieszy się coraz większą popularnością w całej Polsce - podkreśla wicemarszałek Grzegorz Kapusta - Działania promocyjne na imprezach targowych przynoszą konkretne, namacalne rezultaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski