MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić....
fot. pixabay.com/miradja

W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze

Przyprawa z suszonych kurek

Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przyda się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Zobacz również

Jeden z dwóch najnowocześniejszych fotoradarów w Polsce znajduje się w Bytomiu!

Jeden z dwóch najnowocześniejszych fotoradarów w Polsce znajduje się w Bytomiu!

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Polecamy

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Mapa zasadnicza – ważny dokument w planowaniu budowy. Ile kosztuje i gdzie ją dostać?

Mapa zasadnicza – ważny dokument w planowaniu budowy. Ile kosztuje i gdzie ją dostać?