Walentynki 2024. Pomysły na wyjątkowe śniadanie do łóżka [PRZEPISY]
Szakszuka z mieszanką sałat
Składniki:
3 jajka
3 duże dojrzałe pomidory
100 g czerwonej papryki
70 g kiełbasy
3 garście mieszanki sałat np. Finezja mix marki Eisberg
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
mały ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki
czerwona cebula
świeże pieczywo
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucić kiełbaskę pokrojoną na małe kawałki i smażyć do zarumienienia. Dołożyć drobno posiekany czosnek i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić na małym ogniu ok. 15 min. Następnie odparować nadmiar soków i doprawić słodką papryką, solą i pieprzem.
Zrobić dwa wgłębienia i wbić w nie jajka, całość posolić i gotować aż do ścięcia białek (żółtka pozostawić płynne). Przed podaniem, do szakszuki dodać mieszankę sałat. Podawać ze świeżym pieczywem.