MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 12.06.2024 - co zjeść?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/Elena_Danileiko
Przepisy wege na wyciągnięcie ręki. Co chwilę sprawdzamy, czy pojawiły sie nowe, ciekawe pomysły na wegańskie dania sezonowe i nie tylko. Zobacz, które przepisy z Instagrama będą idealne na wege obiad. Podpowiadamy, jak wykorzystać składniki, które masz pod ręką, a stworzysz z nich pyszne śniadanie, obiad czy kolację.

Wege przepisy na obiad, kolację czy śniadanie to skarbnica pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania dla dzieci i dorosłych z sezonowych produktów. Wegańskie przepisy pojawiają się na wielu profilach na Instagramie, ale trudno czasami wyłapać te najciekawsze. Dlatego spieszymy z pomocą - znajdziecie tu najlepsze przepisy wege, jak dzisiaj pojawiły się w sieci.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Wegańska dieta różni się od wegetariańskiej. W tej drugiej eliminuje się zwierzęce mięso, natomiast w wegańskiej - wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, tworząc dania pochodzące wyłącznie z produktów roślinnych. Zanim zadasz znajomym pytanie, co to znaczy, że są weganami, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą masło? Masło produkuje się z mleka, a więc produktu odzwierzęcego. Masło nie powinno więc pojawić się w diecie wegańskiej.
  • Czy weganie jedzą miód? Mimo tego, że nie jest mięsem, miód pochodzi od zwierząt, które produkują go na własne potrzeby. Produkcja miodu często wiąże się z okrucieństwem wobec pszczół, np. z podcinaniem skrzydeł królowej, by nie opuściła ula.
  • Czy weganie jedzą makaron? Tak, ale zależy, który. Większość makaronów jest wegańska, składa się tylko z mąki, jednak jest grupa makaronów, do których wytwarzania używa się jajek. To ten typ makaronów, które podaje się do rosołu. Można jednak znaleźć ich wegańskie zamienniki.
  • Czy weganie jedzą ser? Kostka żółtego tłuszczu nie powstaje z wody, ale z mleka. A mleko jest produktem odzwierzęcym, a więc nie mieści się w diecie wegańskiej.

Proste przepisy na wegańskie dania

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Ale pyszne święto! 🥙🎉🌍 Dziś obchodzimy #MiędzynarodowyDzieńFalafela!
Z tej okazji mamy dla Was przepis na domowe falafele z dipem pietruszkowym. Brzmi pysznie? Czas na falafelowe świętowanie! Zajrzyjcie pod link, który umieściliśmy w bio naszego profilu.


Do przygotowania falafeli przyda się Wam ciecierzyca Harvest Best - dostępna #TylkoWNetto, teraz w super promocji: 2+1 gratis.


#falafel #wege #vegan #pycha #przepis #Netto #NettoPolska


🌮🫔DZIEŃ FALAFELA🥙🧆

Czy robiliście kiedyś falafel w swojej kuchni? A może nigdy o nim nie słyszeliście? Jeśli ta śmieszna nazwa nic Wam nie mówi, to dziś jest idealna pora na poznanie pożywnego, aromatycznego wege przysmaku. Falafel często znajduje się jako zamiennik mięsa w wegetariańskich daniach typu fast food, a szczególnie popularny jest w kuchni bliskowschodniej. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale można wykorzystać także bób. W tym przepisie spróbujecie go w towarzystwie chrupiącej bułki i warzyw. Jeśli chcecie go przygotować, sprawdźcie przepis w opisie profilu!

falafel, domowy falafel, jak zrobić falafel, wege obiad


Nie tylko bogate źródło białka, ale też niezwykłego smaku! Takie są właśnie ziarna fasoli Cannellini, które znajdziecie w gamie produktów Cirio.

To idealna opcja dla wegan i wegetarian – nie tylko jako dodatek do sałatki czy zupy, ale również zamiennik mięsa. Z naszej fasolki przygotujesz: burgery, bezmięsne chili, tacos czy nawet Lasagne!

Daj się ponieść wyobraźni w kuchni z produktami Cirio! 💙🍅

#cirio #ciriopl #ciriopolska #cannellini #fasolka #wlochy #italy #potrawa #danie #wege #p#przepis


Dorota Jaworska dziś nie ugotuje, ale opowie o wspaniałej kuchni roślinnej całego świata i... Polski.
Dorota Jaworska jest dziennikarką, autorką książki "A jak nie mięso, to co?" i bloga drogomaniak.com. Podczas podróży schodzi z utartych ścieżek, zagłębia się w miejsca oddalone od głównych atrakcji, rozmawia z mieszkającymi tam ludźmi i zagląda im do garnków.
Kolekcjonuje lokalne przepisy z różnych stron świata, a że od lat nie je produktów odzwierzęcych, gromadzi te, które powstają wyłącznie z roślinnych składników. Jej zbiory pokazują bogactwo bezmięsnych dań, jakie można znaleźć w każdym zakątku globu.
Zapraszamy na spotkanie poświecone nowej książce "Roślinne kuchnie świata" w dniu 11 czerwca o g. 18.00 @brackawarsaw
#marginesy #wydawnictwo_marginesy #spotkanie #wege #kuchniaroślinna #roślinnekuchnieświata #przepis #gotowanie


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Dzisiaj mam dla Was przepyszne śniadanie z kaszą kukurydzianą i arbuzem! Próbowaliście kiedyś? 😏

Składniki:

  • Kasza kukurydziana 50g
  • Arbuz 100g
  • Jogurt grecki 50g
  • Miód 5g
  • Płatki migdałów 10g

Wykonanie:

  • Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy miód i mieszamy żeby była troszkę słodsza
  • Arbuza kroimy w kostkę
  • W szklance układamy: kaszę, arbuza, jogurt, płatki migdałów
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 337 kcal
  • 9g białko
  • 49g węglowodany
  • 11g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Pyszne śniadanie na słodko! 😋

Składniki:

  • Orzechy włoskie 20g
  • Płatki owsiane 20g
  • Jogurt wysokobiałkowy 150g
  • Maliny 100g
  • Borówka 50g

Wykonanie:

  • Płatki i orzechy blendujemy razem i przesypujemy do szklanki
  • Kolejna warstwa to jogurt wysokobiałkowy
  • Maliny blendujemy i wlewamy do szklanki jako kolejną warstwę
  • Na górze układamy borówki
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 374 kcal
  • 18g białko
  • 38g węglowodany
  • 17g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#arbuz #kaszajaglana #jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Jeśli chcesz gotować szybko, zdrowo, smacznie, NIEDROGO i jednocześnie tracić zbędne kilogramy to sprawdź mój ebook Jadłospis 2024

Szczegóły na fit-przepisy.edu.pl

Pyszne kotlety z kaszy kuskus z suszonymi pomidorami! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Jajko 60g
  • Kasz kuskus 60g
  • Suszone pomidory 50g
  • Mozzarella light 50g
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  • Kasze gotujemy
  • Mieszamy kaszę, mięso, jajko i przyprawy na jednolita masę
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Szukacie alternatywy dla masła, margaryny czy serka kanapkowego?🧈

Koniecznie wypróbujcie pasty warzywne! Sprawdzą się idealnie jako dodatek do pieczywa czy warzyw. Poniżej przepis na kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado🥑

Kanapki z pastą z fasoli, oliwek i awokado

Składniki:
70 g chleba graham,
50 g awokado,
50 g fasoli białej (puszka),
5 g oliwek czarnych,
5 g natki pietruszki,
3 g soku z cytryny,
2 g czosnku,
2 g ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

  1. Fasolę dokładnie przepłucz wodą. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na ćwiartki.
  2. Fasolę, awokado, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy zblenduj.
  3. Oliwki drobno pokrój i wymieszaj z pastą.
  4. Rozsmaruj pastę na chlebie. Możesz wcześniej podpiec pieczywo w tosterze lub na suchej patelni.

320 kcal

Smacznego!

#kanapki #przepisnakanapki #zdrowekanapki #dieta #fabrykasiły #przepis #prostyprzepis #zdrowyprzepis #plandietetyczny #plantreningowy #dietaonline #wege #weganskieprzepisy


🥦 WYSPA JADŁONOMIA 🍅
Za nami dzień Dziecka, przed nami koniec roku szkolnego – to idealna okazja, żeby wspólnie z małą eM wybrać się na koncert Las Cieciorcas Band i uratować wyspę przed złowrogim cieniem!
Najprościej mówiąc, Wyspa Jadłonomia to przepis na lepsze życie. Pełne humoru, grozy, zwrotów akcji i gorzkiego śmiechu przedstawienie zaprasza do świata, w którym z dziećmi i młodzieżą rozmawia się poważnie, bez udawania, że świat jest lepszy niż w rzeczywistości.
Mamy jeszcze bilety na tę szaloną wycieczkę!

👉 GRAMY: 4 czerwca o 18:00, 5 czerwca o 12:00
👉 OBSADA: Maja Pankiewicz, Ewelina Żak, Daniel Dobosz, Tomasz Nosinski, Marcin Pempuś
👉 TWÓRCZYNIE I TWÓRCY: reżyseria Maciej Podstawny, koncepcja Dorota Kowalkowska, Maciej Podstawny, Jan Czapliński, scenariusz Jan Czapliński, współpraca scenariuszowa Dorota Kowalkowska i Maciej Podstawny, dramaturgia Dorota Kowalkowska, scenografia i kostiumy Kaja Migdałek, muzyka Jerzy Rogiewicz, video Przemysław Tokarski, kierowniczka produkcji Justyna Pankiewicz, inspicjentka Maria Lejman-Kasz
👉 📷 @sisi_cecylia

#studioteatrgaleria #teatrstudio #theatre #wyspajadłonomia #jadłonomia #vegan


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 12.06.2024 - co zjeść? - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski