Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 28.05.2022. Co zjeść?

Newsroom 360
Newsroom 360
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/DronG
Udostępnij:
Przepisy na wegański obiad, kolację czy śniadanie mogą być proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Jakie masz plany na dzisiejszy posiłek? W naszym artykule znajdziesz posty z Instagrama z ciekawymi wege przepisami, które warto wypróbować w swojej kuchni. Sprawdź, który najbardziej Ci się spodoba.

Najlepsze wege przepisy w jednym miejscu? To możliwe. Nie musisz już śledzić wszystkich profili na Instagramie. Zrobiliśmy to za ciebie i przedstawiamy najciekawsze przepisy na wegańskie obiady, kolacje czy śniadania. Wypróbuj je i daj znać w komentarzu, które najbardziej ci smakowały.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska w całości wyklucza jedzenie nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że praktycznie zawsze, gdy mamy do czynienia z hodowlą, zwierzęta doświadczają mniejszego lub większego cierpienia. Aby się do tego nie przyczyniać, wegańska dieta eliminuje część produktów.

  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie są istotami żywymi, ale roślinami, więc nie ma przeciwwskazań, by pojawiły się w diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, by nie smażyć ich na maśle, a na oliwie czy oleju.
  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to istoty żywe, a więc nie ma dla nich miejsca na talerzu weganina. Ta sama zasada dotyczy także owoców morza.
  • Czy weganie jedzą ser? Podobnie jak masło, ser produkuje się z mleka, a więc nie powinien pojawić się w wegańskiej kuchni. W sprzedaży jest wiele zamienników sera, dobrze w tej roli sprawdza się np. tofu.
  • Czy weganie jedzą makaron? I tak, i nie. W diecie wegańskiej powinny znajdować się wyłącznie makarony bezjajeczne, których jest na rynku sporo. Jajka mogą pojawić się w makaronach typu nitki, które dodaje się np. do rosołu.

Wege przepisy: obiad, kolacja, śniadanie

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Wincio z Alcią
Makaron ze szparagami

☘️☘️

Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu . Pamiętaj najpierw woda musi się zagotować, potem solimy.
W tym czasie pokrój zielone szparagi. Jeśli używasz spaghetti to najlepiej kroić szparagi pod kątem tak by powstały podłużne ale cienkie plasterki . Na patelni rozgrzej oliwę . Dodaj szparagi po chwili dodaj sok z połówki cytryny . Dodaj garść szparagów i smaż około 4 minuty.
Zanim odcedzisz makaron odlej chochlę wody. Połącz na patelni makaron ze szparagami. Podlej wodą i mieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp wegańskim parmezanem, płatkami drożdżówki lub bułką tartą

#live #cooking #cookingathome #cookingshow #pasta #pastadish #makaron #gotowanie #przepis #recipe #vegan


W Ogólnopolski Dzień Tofu przypominamy, że tofu to magiczna kostka, z której można wyczarować niesamowite dania na słodko i na wytrawnie. Dziś polecamy klasyczny, domowy obiad - 😍 tofu w panierce, ziemniaki i mizeria od @jemykremy.

🥄 Składniki:

🤩 Kotlety:
✅ paczka tofu
✅ panierka panko (może być także bułka tarta lub płatki owsiane)
✅ 3 łyżki mąki pszennej
✅ przyprawa do kurczaka
✅ papryka wędzona lub inne ulubione przyprawy
✅ łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
✅ sól
✅ pieprz

Dobrze jest też zostawić tofu na noc w marynacie z sosu sojowego, łyżki syropu z agawy i wody.

😋 Mizeria:
✅ 2 ogórki
✅ pół opakowania jogurtu sojowego
✅ łyżeczka syropu z agawy
✅ sól
✅ koperek
✅ świeżo zmielony pieprz

✅ +ugotowane ziemniaki

🥄 Sposób przygotowania:

✅ Kotlety:

  1. Na talerz wysyp mąkę, dodaj przyprawy, dym wędzarniczy i dolej około 9 łyżek wody. Mieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Mieszanka nie może być za gęsta, ani za bardzo wodnista. Na drugi talerz wysyp panko. Przekrój tofu na pół, żeby otrzymać dwa kotlety. Jeżeli chcesz, pokrój je jeszcze na 4 mniejsze prostokąty.
  2. Kawałki tofu zamocz w mące z wodą i przełóż na talerz z panko. Obracaj tak, aby panierka się przykleiła z każdej storny.
  3. Porządnie rozgrzej sporo oleju na patelni. Smaż tofu, aż panierka się zezłoci.

✅ Mizeria:

  1. Pokrój ogórki i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

💌 Podaj maila na stronie zostanwege.pl lub pobierz bezpłatną aplikację Zostań Wege na 30 dni! 🌿 Codziennie otrzymasz 4 przepisy na pyszne, roślinne dania, merytoryczną dawkę wiedzy o diecie roślinnej i inne inspirujące materiały.
...
#fundacjaviva #tofu #dzientofu #ogolnopolskidzientofu #tofuday #przepis #przepisykulinarne #obiadztofu #veganfood #veganinspiration


Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać 🙈
Znacie chaczapuri adżarskie? To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań! Ten zapiekany placek z serem i jajkiem pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące i ciężko zjeść samemu całe (ale jest to możliwe :D) ⠀

Lubicie kuchnię gruzińską?
Dajcie znać w komentarzach! 👇🏼 ⠀


🔍 Przepis znajdziesz na stronie wegeprzepis.pl pod nazwą: CHACZAPURI ADŻARSKIE


➡️ Obserwuj na Instagramie: @wegeprzepis
➡️ Polub na Facebooku: WegePrzepis
➡️ Obserwuj na Pinterest: WegePrzepis


#wegeprzepis #wege #przepis #wegetarianskie #wegetarianizm #sniadaniemistrzow #śniadanie #fitprzepisy #zdroweprzepisy #gotowanie #lubiejesc #jemzdrowo #pyszne #pysznejedzenie #pycha #pychotka #chaczapuri #chaczapuriadżarskie #kuchniagruzińska #ser #jajka #przepisy #domoweinspiracje #domowewypieki #domowejedzenie


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Chcesz stracić zbędne kilogramy zdrowo i na długo, a ponadto nauczyć się komponować zdrowe posiłki z niedrogich składników? 😍

Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook jadłospis 2022 - zawierający aż 120 dań podzielonych na przepisy obiadowe, śniadania i kolacje, przekąski i zupy 🤩

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl/jadlospis-2022 😎

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Moje nowe odkrycie. Zdrowe i pyszne słodycze od firmy @frufipl . Które nie zawierają laktozę, i odpowiednie dla vegan . Bez dodatku białego cukru , tylko naturalnie występujące cukry .
Ma pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy Jeden cukierek po każdym posiłku wspomaga trawieniu .
Z czystym sumieniem mogę polecić 😉

Z kodem
GOTUJZLUBUS
dostaniecie 10 %rabatu .

#frufipl #błonnik #bezlaktozy #czystaetykieta #daktyle #kulkimocy #zdroweodżywianie #zdrowesłodycze #blogkulinarny #blogerkakulinarna #przepisy #przepis #fitprzepisy #fitprzepis


{współpraca}

Olej rzepakowy to pierwszy tłuszcz, po który sięgam, kiedy coś smażę (albo robię majonez - nie wyobrażam sobie innego oleju do majonezu :-))
Babcia używała, Mama używa i ja także używam go praktycznie do wszystkiego, więc zawsze mam w domu olej rzepakowy do smażenia i zimnotłoczony, którego używam do sałatek albo do polewania upieczonych warzyw.
Cenię go za wiele właściwości - neutralny smak, który nie przytłacza dań, możliwość rozgrzania go do wysokiej temperatury, a także to, że jest naturalnym źródłem witamin E i K oraz kwasów Omega 3 (zawiera ich 10 razy więcej niż oliwa z oliwek). Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.

To najbardziej polski ze wszystkich olejów, jako kraj jesteśmy w czołówce jeśli chodzi o jego produkcję, a maj to czas, kiedy wyjeżdżając za miasto możemy podziwiać kwitnące na żółto łany rzepaku.

Chciałabym zachęcić Was do poczytania na jego temat na stronie: Pokochaj Olej Rzepakowy, gdzie są wypowiedzi ekspertów, którzy rozwiewają również wiele wątpliwości np. na temat zawartości glifosatu w oleju (to wątek, który czasem się pojawia tam, gdzie pojawia się temat rzepaku).
Warto korzystać z dobrych źródeł informacji i wiedzieć, co kupujemy.

A dziś zapraszam na super łatwą i pyszną zapiekankę z karmelizowanego pora, szpinaku i sera feta. Idealne do chrupiącego chleba, ale też dobrze pasuje do makaronu. Przepis na blogu, link w bio, polecam :-)


Działanie realizowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.


#olej #olejrzepakowy


Dziś pora na coś wytrawnego i bezmięsnego……Wegańskie, domowe, zdrowe burgery!🍔🥬😎 ⠀

Przepis↓ ⠀

  • 10 pieczarek ⠀
  • 2 ząbki czosnku ⠀
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanej pietruszki ⠀
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy (odsączonej i wypłukanej) ⠀
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich ⠀
  • 1 łyżka sosu sojowego ⠀
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ⠀
  • 3/4 ​​szklanki mąki owsianej ⠀
  • 1/4 szklanki bezsmakowego białka VEGAN PROTEIN @silaroslinpl ⠀
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego ⠀
  • szczypta soli ⠀
  • czarny pieprz ⠀
  1. Pieczarki pokrój w plastry i duś na patelni na średnim ogniu z posiekanym czosnkiem. ⠀
  2. Umieść grzyby w blenderze razem z natką pietruszki, orzechami włoskimi i soczewicą. Miksuj do połączenia składników. ⠀
  3. Przełóż masę do dużej miski. Dodaj sos sojowy, wędzoną paprykę, przecier pomidorowy, mąkę owsianą, odżywkę białkową, sól, pieprz i wymieszaj. ⠀
  4. Uformuj z masy 4 duże burgery i smaż na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Następnie ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, przewracając je po 10 min na drugą stronę. ⠀
  5. Serwuj gotowe z dowolnymi dodatkami! ⠀

    👨‍🍳 @phitzee @vivolife ⠀
    📸 @thelouloulife @vivolife ⠀
    #burgery #wegeburgery #cojedzaweganie #fitprzepis #fitburger #roslinniejemy #wiemcojem #zdrowojem #niemieso #weganizm#dietaroslinna #dietaweganska #wege #mięso #burger

SAŁATKA MAKARONOWA Z BROKUŁAMI I CAMEMBERTEM 💚💛🧡❤️

Przepis w wersji dla dużych i małych - będzie smakować każdemu! 😍

➡️SKŁADNIKI: 
200g makaronu, 
1 brokuł, 
1 pierś z kurczaka, 
1-2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku, 
4 łyżki jogurtu greckiego (można dodać troszkę majonezu, polecam opcję wege)
3 łyżki płatków migdałowych
curry, czubryca zielona (używam mieszanek bez soli), sól, pieprz

  • 1 camembert

➡️PRZYGOTOWANIE:
1️⃣Makaron i brokuła ugotuj.
2️⃣Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj w curry i pieprzu, podsmaż na oleju.
3️⃣Czosnek wyciśnij przez praskę, połącz z jogurtem, dopraw czubrycą zieloną.
4️⃣Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku. Po odłożeniu porcji dla Malucha dodaj camembert pokrojony w kosteczkę, dopraw solą 💛

TO JEST TAKIE PROSTE, A TAKIE PYSZNE! 😍

Pięknego popołudnia, smacznego! 🌸


#salatkamakaronowa #makaron #camembert #makaronzkurczakiem #salatkabrokulowa #fitobiad #zdroweprzepisy #zdrowo #zdrowadieta #makaronzbrokułami #brokuly #brokuł #brokuły #makaronzbrokułami #czosnek #sosczosnkowy #zdrowyobiad #fitkolacja #zdrowakolacja #fitprzepisy #dieta #szybkakolacja #prosteprzepisy #prostyprzepis #kuchniadietetyka


🥳😋 A wy jak świętujecie z okazji XVI Tygodnia Wege? Nasza roślinna kampania @zostan.wege serwuje z tej okazji młode ziemniaczki z koperkiem, mizerię, pomidorki, ogórki małosolne i panierowane tofu od @wegenatalerzu.

🌿 Dieta roślinna to bogactwo smaków, kolorów i mnóstwo przepisów. Na pewno znajdziesz takie, które trafią w twój gust i smak. Żeby się przekonać trzeba spróbować. 😉💚 Pomoże Ci w tym naszai darmowa aplikacja Zostań Wege na 30 dni (dosyrpba w Google Play i App Store).

👉 Przepis na to i wiele innych dań znajdziesz na profilu naszej kampanii @zostan.wege, a w ich stories regularnie publikowane inspiracje na pyszne, domowe dania, które można obejrzeć w zakładce "gotujemy".
...
#fundacjaviva #zostanwege #zostańwege #tofu #tofulover #tofudoesntscream #tydzienwege
#weganizmjestprosty
#weganizujemy #wegańskie #weganskiejedzenie #weganskieprzepisy #roslinneprzepisy #tofurecipes #tofulovers #thefutureisvegan #govegan #stayvegan #inmykitchen #vegancomfortfood #domowejedzenie


Świeże, sezonowe produkty, to jest to!🌱💚 ⠀

Dziś pokazujemy świetny sposób na wykorzystanie lokalnych produktów🙌 Szparagi i rzeżucha – połączenie w postaci prostej, aromatycznej zupy, bogatej w białko i zieloną dobroć🍵🌱💚 ⠀

Przepis (dla 4 osób): ⠀
oliwa 1,5 łyżki ⠀
szalotka 1 szt ⠀
czosnek 2 ząbki ⠀
szparagi 240 g ⠀
sól jodowana 2 szczypty ⠀
pieprz 1 szczypta ⠀
bulion warzywny 750 ml ⠀
mrożony groszek 320 g ⠀
rzeżucha 100 g ⠀
bezsmakowa odżywka białkowa VEGAN PROTEIN 30 g ⠀
jogurt sojowy naturalny (wzbogacony w wapń) ⠀
cytryna (do ozdoby) ⠀

W dużym rondlu na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, a następnie 1 szalotkę i 1 ząbek czosnku (grubo posiekanego). Gotuj przez około 5 minut/aż szalotka zmięknie. Dodaj odrobinę wody, jeśli patelnia wyschnie. Gdy szalotka będzie miękka, dodaj 240 g posiekanych szparagów (odłóż końcówki) i kilka dużych szczypty soli. Gotuj przez 3 minuty, regularnie mieszając. Dodaj 750 ml bulionu warzywnego, 320 g mrożonego groszku i zagotuj zupę. Gdy zupa się gotuje, podgrzej pół łyżki oliwy z oliwek na patelni na średnim/dużym ogniu. Gdy się nagrzeje, dodaj końcówki szparagów i duś przez 1 minutę. Dodaj 1 drobno posiekany czosnek, szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Gotuj do miękkości szparagów, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia czosnku. Odłóż na bok. ⠀
Gdy zupa gotuje się przez kilka minut, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 100 g rzeżuchy i wymieszaj, aż zwiędnie. Po minucie przenieś zupę do blendera wraz z 30g bezsmakowego białka Vivo Life i zmiksuj do uzyskania całkowitej gładkości. Włóż zupę na patelnię i dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj w miseczkach z jogurtem roślinnym i cytryną pokrojoną w łódeczki. ⠀

📸 @beatonjamie @vivolife ⠀
#zielonazupa #zdroweprzepisy #zdrowakuchnia #zdrowejedzenie #warzywniak #lekkakuchnia #warzywa #zupa #zupakrem #szparagi #sezonowo #lokalnie #warzywazielone #pysznieizdrowo #dietazniskimindeksemglikemicznym #białko


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Wege przepisy na makaron, ryż i inne pomysły z 28.05.2022. Co zjeść? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie