MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Weź zielone pomidory, warzywa z bazarku i zrób aromatyczny sos. Wyjątkowa sałatka potrafi zaskoczyć. Jej smak w głowie się nie mieści

Anna Daniluk
Domowa sałatka z zielonych pomidorów i papryki to szybka i orzeźwiająca przystawka na lato.
Domowa sałatka z zielonych pomidorów i papryki to szybka i orzeźwiająca przystawka na lato. freepik.com/mdjaff/zdjęcie ilustracyjne
Dojrzałe zielone pomidory nie są tak popularne jak czerwone egzemplarze. Jednak zachęcam cię do sięgnięcia po tę orzeźwiającą, lekko kwaśną odmianę pomidorów. Szczególnie sprawdzają się w sałatce polane lekkim sosem na bazie octu jabłkowego. Oto odświeżająca przekąska na upalne dni do zrobienia w 10 minut.

W skrócie:

Prosta sałatka z zielonych pomidorów i papryki to doskonały sposób na wykorzystanie tych niezwykłych warzyw w kuchni. Zrobisz ją niezwykle szybko do obiadu, a efekty będą zachwycające. Proponuję zieloną przystawkę do zjedzenia bezpośrednio po zrobieniu. Możesz także zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoików w ramach zapasów na zimę. W takim przypadku warzywa umieść w zalewie octowej znanej np.: z ogórków konserwowych. Sezonową sałatkę z zielonych pomidorów możesz serwować jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Jeśli chcesz, możesz rozkruszyć na nią fetę lub wędzony twaróg.

Sałatka z zielonych pomidorów – przepis na lekką przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 średnie (dojrzałe) zielone pomidory,

  • 1 czerwona cebula,

  • 1 mała papryka czerwona,

  • 1 mała papryka żółta,

  • 1 ogórek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/4 szklanki świeżej kolendry,

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,

  • 2 łyżki octu jabłkowego,

  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki miodu,

  • wedle uznania: 1 jajko pokrojone w kostkę, 50 g posiekanego tuńczyka,

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj zielone pomidory, papryki i ogórka.

  2. Zielone pomidory pokrój w cienkie plastry, papryki poszatkuj w paski, a ogórka w półplasterki.

  3. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Czosnek drobno poszatkuj.

  4. W słoiku połącz olej rzepakowy, ocet jabłkowy, sól, pieprz i opcjonalnie miód.

  5. Zakręć i energicznie potrząśnij do wymieszania składników na jednolitą konsystencję.

  6. W dużej misce połącz pokrojone zielone pomidory, papryki, ogórka i czerwoną cebulę.

  7. Dodaj posiekany czosnek i drobno posiekaną świeżą kolendrę.

  8. Sałatkę z zielonych pomidorów polej przygotowanym dressingiem i wymieszaj.

  9. Przed podaniem możesz włożyć sałatkę do lodówki na 30 minut, aby smaki mogły się przegryźć.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski