Wielkanoc na trzy sposoby. Tradycyjne, wegetariańskie i wegańskie
Jolanta Strasburger-Ciepłowska na zakupach
Tego wszystkiego nauczyła mnie mama
- Wielkanoc to wyjątkowo smaczne święta - podkreśla pani Jolanta Strasburger-Ciepłowska. U niej na stole będą królować tradycyjne polskie potrawy.
- Już nie mogę się doczekać barszczyku z białą kiełbasą, chrzanem, śmietaną i jajkiem. Lubimy jego wyrazisty i ostry smak - opowiada pani Jolanta Strasburger-Ciepłowska. Lublinianka, którą spotkaliśmy wczoraj na zakupach.
Właśnie wybierała foremkę na babkę, którą sama upiecze. - Będzie ze skórką z cytryny, bakaliami. W tym roku zrobię mazurka, ale za to będzie serniko-makowiec - zaznacza.
Na stole nie zabraknie też jajek i to pod każdą postacią: z majonezem, rzeżuchą, szczypiorkiem. - Oczywiście nie zabraknie pieczonej karkówki i schabu ze śliwką. Kupiłam też białą kiełbasę i kruchą wiejską kiełbasę z czosnkiem, proszę powąchać jak pachnie. Zawsze kupuję w tym samym sprawdzonym miejscu przy Narutowicza - opowiada pani Jolanta.
I dodaje, że już od piątku chce zacząć w kuchni przygotowania do świąt. - Tego wszystkiego nauczyła mnie mama, staram się kontynuować jej przepisy. Myślę, że rodzina się ucieszy. Zawsze też daję córce i bliskim trochę ciasta w ramach prezentu - mówi lublinianka.