Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc z Kurierem: Nie ma świąt bez dobrej baby

Agnieszka Kasperska
ag
Drożdżowe, piaskowe, biszkoptowo-tłuszczowe... Z bakaliami, cytrynowe, czekoladowe, marmurkowe... Nie sposób wymienić wszystkich rodzajów babek. Pewne jest tylko to, że baby nie może zabraknąć na świątecznym stole.

- Baba na Wielkanoc to podstawa! - podkreśla Elżbieta Filipek, która od 20 już lat uczy pieczenia ciast w ZSZ im. M. Grzegorzewskiej w Lublinie. - Oczywiście babka nie jest ciastem zarezerwowanym wyłącznie dla Wielkanocy, tak jak np. mazurek. To ciasto codzienne. Zadaniem ciastkarza jest więc nadanie jej świątecznego charakteru.

Jak go osiągnąć? Do ciasta nie wolno żałować żółtek. Warto pomyśleć też o świątecznym przybraniu. Babki dekorujemy cukrem pudrem, polewą, kremem lub kolorowymi masami. Połowę szklanki wody gotujemy ze 150 g mąki i 70 g margaryny. Po ostygnięciu dodajemy cukier puder - tak dużo, by ciasto zaczęło formować się jak plastelina. Dodajemy wtedy barwnik spożywczy i formujemy ozdoby: bazie, zajączki itp.

Babka drożdżowa
Składniki:
1 kg mąki pszennej 500
10 dag drożdży
20 dag cukru
1/2 l mleka
20 dag masła
1 płaska łyżeczka soli (koniecznie!, bez niej ciasto będzie mdłe)
3 jajka
3 żółtka

Sposób wykonania:
Z części mleka, mąki, 1 łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość dodajemy jajka ubite z cukrem, cukrem waniliowym i rozpuszczonym tłuszczem. Możemy dodać rodzynki lub bakalie. Wyrabiamy przez około pół godziny. Gdy odstaje od ręki odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Później przerabiamy je wbijając w ciasto palce i odstawiamy na kolejnych 30 minut. Lekko wysmarowane tłuszczem foremki napełniamy do połowy ciastem i odstawiamy na kolejnych 20 minut. Smarujemy ciasto rozmąconym zółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

Babka biszkoptowo-tłuszczowa
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Całe jajka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Kiedy nie będzie już grudek, dodajemy rozpuszczone masło (jeśli będzie gorące ciasto stanie się bardziej wilgotne). Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Ucieramy tak długo aż w cieście nie będzie grudek. Masę nalewamy do 2/3 wysokości foremek wysmarowanych uprzednio tłuszczem i oprószonych mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Do ciasta możemy dodać dowolny aromat, bakalie lub owoce. Dzięki sokowi wyciśniętemu z jednej cytryny otrzymamy babkę cytrynową. Do babki czekoladowej dodajemy kakao (jeśli przez to ciasto będzie gęstsze niż o konsystencji kwaśnej śmietany, dodajemy odrobinę mleka) i czekoladowe płatki. Aby otrzymać babkę marmurkową do części ciasta z przepisu dodajemy kakao.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.kurierlubelski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski