Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielokran, Pelier, kawiarnia na Litewskim, czyli nowe puby, lokale i bistra w Lublinie (ZDJĘCIA)

Piotr Nowak
Piotr Nowak
Browar Zakładowy - Wielokran, CSK
Browar Zakładowy - Wielokran, CSK Małgorzata Genca
Świeże piwo, chrupiące bajgle i soczyste hamburgery. Przybywa nowych lokali w Lublinie. Kiedy otwarcie? Gdzie się wybrać? Oto lista najciekawszych propozycji.

Browar Zakładowy - Wielokran, CSK

Imperialny stout, który leżakował w beczce po bourbonie oraz IPA (India Pale Ale) z mango i kwiatem jaśminu. Najdziwniejsze piwa świata wypróbujemy w Wielokranie. W piątek (20 kwietnia) otwarcie nowego pubu w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie.

Fani piw craftowych mogą się spodziewać blisko stu smaków i stylów warzenia, ale głównymi bohaterami lokalu będą trunki z Browaru Zakładowego w Poniatowej. - To miejsce z najświeższym piwem w Lublinie. Chcemy, żeby było to miejsce, w którym po całym tygodniu pracy fani craftów mogli się spotkać - podkreśla Bartłomiej Czarnomski, właściciel lokalu.

Do dyspozycji gości oddanych zostanie dziesięć kranów, z których popłynie głównie piwo z Poniatowej. Z jednego z nich będzie lane premierowe piwo, uwarzone specjalnie na drugie urodziny browaru, czyli Plan Wykonany II. Smak wybrali internauci. Będzie to ipa z mango i kwiatem jaśminu.

- Piwo craftowe to nie tylko napój, ale też kultura bycia razem, wspólnego świętowania. Czujemy silny związek z naszymi gośćmi – mówi Bartłomiej Czarnomski.

Ściany lokalu zdobić będą grafiki Dawida Ryskiego z Puław, który odpowiada też za charakterystyczne etykiety Browaru Zakładowego. Zgłodniali będą mogli się pożywić w foodtrucku, który stanie obok CSK. Serwowane z niego będą nowe potrawy przyrządzone na bazie piwa z Poniatowej.

Otwarcie Wielokranu w piątek (20 kwietnia) o godz. 19.

Wielokran znajduje się w CSK, dokładnie nad bistrem Panie Przodem. W sąsiedztwie od marca funkcjonuje klub Piękna Pszczoła. Lokal współprowadzi Marcin Wójcik z kabaretu „Ani Mru Mru”. Na tarasie widokowym, przy dobrej pogodzie, działa też kawiarnia.

Pelier, deptak

Niepowtarzalny wystrój, francuskie przekąski i klimat starej kawiarenki. Zbliża się otwarcie bistro Pelier przy lubelskim deptaku.

Lokal jest stylizowany na pracownię artysty, wynalazcy z XIX wieku, okresu „pary i elektryczności". Na ścianach zobaczymy rysunki artystów Belle Epoque, specjalne zegary, maszyny i ruchome elementy rodem z filmów o Sherlocku Holmesie.

- Pelier będzie oferował robione oraz wypiekane na miejscu według starych receptur bajgle, tosty francuskie takie jak Croque Madame, sałatki, owsianki, pizzę i wiele innych. Staramy się aby wszystko w naszym lokalu było nietypowe, poczynając od wystroju aż po sposób podania kawy – zapowiada Adrian Skiba, inwestor.

Jeszcze w ten weekend w lokalu przy Krakowskim Przedmieściu 10 będą trwały prace wykończeniowe. Otwarcie bistro zaplanowane jest na najbliższy wtorek.

Czytaj dalej na następnej stronie ->>

Lubelska Kawiarenka Sezonowa, pl. Litewski

Pusty pozostaje podest, na którym projektanci placu Litewskiego zaplanowali Lubelską Kawiarenkę Sezonową. Podmiotem prowadzącym usługi gastronomiczne ma być organizacja pozarządowa, która jednocześnie będzie organizatorem stażu dla osób bezrobotnych zamieszkujących obszar Śródmieścia. Wyłoniony podmiot zobowiązany będzie do realizacji zadania w ścisłej współpracy z Miejskim Urzędem Pracy w Lublinie.

Obecnie na terenie przyszłej kawiarenki trwają prace porządkowe. Najemca będzie mógł się tam wprowadzić jeszcze przed majówką. Projekt zakłada funkcjonowanie lokalu w tym miejscu od 1 maja do 31 października w godz. 10-22.

Do tej pory miasto nie wyłoniło podmiotu, który poprowadzi lokal. Wpłynęły dwie oferty. Teraz ich propozycje oceni komisja w Urzędzie Miasta.

Dobro&Dobro, ul. Narutowicza

Tradycyjna kawa, a także napój o smaku chałwy, kawa pieczona i po warszawsku. Około 20 oryginalnych kawowych przepisów wypróbujemy w klubokawiarni Dobro&Dobro.

W ofercie m.in. tradycyjne espresso, latte i kawa mrożona, ale też kakao pomarańczowe, różne koktajle i smakołyki. - To dobra kawa dla dobrych ludzi - mówi Alina Kovalczuk z Dobro&Dobro.

Nazwa lokalu będzie też miała wymiar praktyczny. Dzieleniu się dobrem ma sprzyjać akcja „Zawieszona kawa”. Przykładowo, klient będzie mogli kupić dwie kawy: pierwszą zabierze ze sobą, a drugą zostawi. Z tak podarowanej kawy będzie mogła skorzystać osoba, której na to nie stać.

Oficjalne otwarcie klubokawiarni przy ul. Narutowicza 13 (obok przystanku) odbędzie się w przyszły weekend.

Wilk Syty Bistro, pl. Wolności

Na mięsne przysmaki stawia właściciel Wilk Syty Bistro przy pl. Wolności. W lokalu serwowane są m.in. hamburgery, tosty, sałatki, frankfurterki i makarony. Różne menu jest na śniadanie, obiad i kolację.

Właściciele zapowiadają dostosowanie lokalu do potrzeb osób niepełnosprawnych. W maju mają się tam pojawić menu pisane brajlem i specjalne oznaczenia toalet.

Lokal działa od końca lutego. W tym tygodniu otworzył ogródek piwny. Wejść do bistro można od ul. Wróblewskiego 4.

Ciepło Zimno, deptak

Potańczyć i pośpiewać można w Ciepło Zimno. Klub oferuje karaoke dwa razy w tygodniu, muzykę klubową, electro, RnB, polskie hity i nie tylko.

Fani sportu mogą korzystać z sali z wyświetlaczem. Do dyspozycji gości jest duży bar i wygodne kanapy.

Lokal przy Krakowskim Przedmieściu 26 działa od kwietnia. Wejście znajduje się w bocznej uliczce.

Co Ludzie Powiedzą Cafe, ul. Leszczyńskiego

Kawiarnia, przestrzeń coworkingowa i szkoła języka angielskiego oraz kultury brytyjskiej w jednym. Oto kawiarnia Co Ludzie Powiedzą.

Menu nawiązuje do smaków pochodzących prosto z Wysp Brytyjskich. W Co Ludzie Powiedzą Cafe można będzie się napić serwowanej w dzbanuszkach Queen’s Tea herbaty, którą pije Elżbieta II i brytyjska rodzina królewska, dotąd niedostępnej w Lublinie. Po raz pierwszy także pojawi się w menu P.G. Tips – herbata brytyjskich robotników (Builder’s Tea) podawana w tradycyjny sposób z dzbanuszkiem mleka.

Miłośnicy brytyjskiej kuchni znajdą w lokalu m.in. kanapkę z cheddarem i powidłem śliwkowym, wyjątkowe zestawienie koziego sera z rukolą i burakiem, czy kanapkę z serem pleśniowym brie, szynką, musztardą Dijon i gruszką. W propozycjach znalazł się kultowy brytyjski budyń jaglany, owocowe, orzeźwiające smoothies i granola z jogurtem. Kawiarnia będzie otwarta od poniedziałku do piątku od godziny 7:15. Dla okolicznych mieszkańców, do każdego śniadania będzie serwowana kawa za 1 zł.

Otwarcie w czwartek 26 kwietnia.

Nasza lista nie jest zamknięta. Które lokale warto polecić lub odradzić? Piszcie w komentarzach pod artykułem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski