Oto np. przepis na śledzie po wijatkowsku. Ochrzcili je tak moi znajomi i rodzina, po kilku wizytach, w czasie których je zaserwowałem. Robi się je szybko i prosto (z tego powodu powstały), ale lepiej, żeby się „przegryzły”.
Kupujemy śledzie w oleju, „na tacce”. Olej wylewamy, śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy cebulę, marynowane grzybki i kiszone ogórki. Napełniamy słoik: warstwa cebuli z grzybkami i ogórkami, warstwa śledzi i tak do góry. Wrzucamy dwa ziarenka ziela angielskiego. Zalewamy olejem. I już.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?