MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

GKS Katowice zagra w Gdyni z Arką o bezpośredni awans do PKO Ekstraklasy!

GKS Katowice zagra w Gdyni z Arką o bezpośredni awans do PKO Ekstraklasy!

Polecamy

Zatrzymano dilera, który posiadał narkotyki na 10 tys. porcji dilerskich

Zatrzymano dilera, który posiadał narkotyki na 10 tys. porcji dilerskich

Zamościanie i bialczanie zakończyli sezon w Lidze Centralnej

Zamościanie i bialczanie zakończyli sezon w Lidze Centralnej

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki

"Majenie" drzewkami brzozy, jesionu lub świerku. Przed nami Zielone Świątki