18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wojewódzki Lider Smaku: Lokalne przysmaki walczą o uznanie

EP
Wojewódzki Lider Smaku: Lokalne przysmaki walczą o uznanie
Wojewódzki Lider Smaku: Lokalne przysmaki walczą o uznanie Jacek Babicz
Liczy się nie tylko smak i zapach, ale też wygląd i sposób podania - w oparciu o te wytyczne kapituła konkursu Wojewódzki Lider Smaku oceniała 17 zgłoszonych wyrobów. Do kogo trafi tytuł? Tego dowiemy się na przełomie stycznia i lutego przyszłego roku.

- Pracujemy razem już dziewięć lat - mówił Marek Wagner, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej, otwierając wczorajsze posiedzenie kapituły. Po krótkim wstępie jej członkowie przystąpili do tego, co najważniejsze w konkursie, czyli do degustacji. W najbliższych tygodniach jury odwiedzi też poszczególne zakłady, by sprawdzić w jakich warunkach powstają zgłoszone do konkursu produkty i potrawy.

W tym roku o tytuł Wojewódzki Lider Smaku ubiega się 13 lubelskich przedsiębiorstw, które zgłosiły łącznie 17 wyrobów.
Celem konkursu jest wyróżnienie i promocja najlepszych z nich.

W poprzedniej edycji konkursu tytuł otrzymały: bułeczki szpinakowe (Gminna Spółdzielnia "SCh" w Niedrzwicy Dużej), chleb ze słonecznikiem Słonko (Piekarnia-Cukiernia Abramowicz z Klikawy), chleb witalny (LSS Społem w Lublinie), mieszanka firmowa (Zakład Cukierniczy Bożena Łata, Modliborzyce), pierogi z kapustą i pieczarkami (Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono" w Lublinie) oraz rodzina wódek Lubelska (Stock Polska, Lublin).

Produkty zgłoszone do konkursu:

Chleb żytni bez drożdży z amarantusem (LSS Społem)
Bułki z ziarnem pszenicy (LSS Społem)
Keks bakaliowy (LSS Społem)
Paszteciki z kapustą i pieczarkami (Gminna Spółdzielnia "SCh", Niedrzwica Duża)
Chleb graham (Piekarnia Tadeusz Pęzioł, Jabłonna)
Ciastka kruche domowe (Gminna Spółdzielnia "SCh" w Ludwinie)
Ślimaczki francuskie (Piekarnia-Cukiernia Abramowicz, Klikawa)
Chleb Balanza (Społem PSS "Robotnik, Zamość)
Cynamonka (Społem PSS "Robotnik, Zamość)
Makaron pełnoziarnisty (Wytwórnia Makaronu Domowego "Pol-Mak", Ludwin)
Jogurt grecki (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach)
Cukiernik Coffee Amo (Fabryka Cukierków "Pszczółka", Lublin)
Boczek faszerowany zapiekany (Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie, Siennica Różana)
Rodzina pasztetów (Spółka Sedar, grupa Drosed, Międzyrzec Podlaski)
Zrazy wołowe zawijane w sosie grzybowym (Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono", Lublin)
Pierogi z wiśnią (Przedsiębiorstwo Społeczne "ProBono", Lublin)
Perła Chmielowa ("Perła" Browary Lubelskie)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Ceny złota na nowym, historycznym poziomie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski