W środę w siedzibie restauracji "Fiesta" odbyły się pierwsze obrady kapituły konkursowej. Jury smakowało wszystkich, ok. 20 potraw i przyznawało każdej z nich punkty.
Kolejnym etapem zmagań będą odwiedziny w poszczególnych zakładach produkcyjnych i restauracjach. Delegacja kapituły oceni warunki w jakich produkuje się żywność oraz sprawdzi, czy prezentowane smakołyki są dostępne dla klientów.
Finalnie nagrody przyznawane są w kilku kategoriach, np. piekarskie, cukiernicze, mięsne czy garmażeryjne.
- Moja szarlotka jest oryginalna i przepyszna. Znajdziemy w niej cukier trzcinowy, miód naturalny, otręby żytnie, mąkę, jabłka świeże i prażone, czyli samo dobro – zachwalała Maria Siej, właścicielka cukierni.
Swoje wyroby do konkursu zgłosiła także firma "Gastromax". Na jej stole królowały w środę zapiekane pierogi z farszem.
- Nasze menu liczy w sumie 150 pozycji. Wszystkie dania są przygotowywane ręcznie i bez dodatku konserwantów – zapewniała Anna Pocheć-Paluch, właścicielka firmy.
Konkurs "Wojewódzki Lider Smaku" organizuje co roku Regionalna Izba Gospodarcza.
Więcej informacji na stronie Wojewódzki Lider Smaku.
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?