Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wojewódzki Lider Smaku: Zgłoszenia do 30 września

EP
Małgorzata Genca
Pachnące pierniki, chrupiące bułeczki, pożywne zupy i wymyślne torty - wszystkie je można zgłaszać do 30 września do konkursu Wojewódzki Lider Smaku. O przyznaniu tytułu zdecyduje profesjonalne jury oraz nasi Czytelnicy w SMS-owym głosowaniu. Konkurs organizuje Regionalna Izba Gospodarcza.

- Lubelszczyzna słynie z różnych smakowitości. Mamy wolne od zanieczyszczeń, ekologiczne rolnictwo potrawy, które mają siłę przebicia. Chcemy je promować, by usłyszało o nich jak najwięcej osób - tłumaczy Anna Haluch z RIG w Lublinie.

Konkurs odbywa się już siódmy raz. - Są producenci, którzy nie próżnują i co roku zgłaszają do nas swoje nowe produkty - mówi Haluch. Jednym z takich wytwórców jest pani Anna Sawa. - Wcześniej, tytuł Wojewódzkiego Lidera Smaku zdobył mój piernik lubelski. Natomiast w tym roku do konkursu zgłosiłam piernik żydowski - mówi. - Szukam różnych sposobów, żeby wypromować moje wyroby. Myślę, że udział w konkursie jest jednym z lepszych pomysłów - tłumaczy.

Niektóre firmy zgłaszają produkty, które dopiero pojawią się na sklepowych półkach. Tak będzie m.in. w przypadku firmy Pszczółka, która zaprezentuje nowe karmelki z alkoholem. Wytypowane do konkursu produkty będziemy prezentować w najbliższych dniach na łamach Kuriera. Natomiast 14 października rozpoczniemy SMS-owe głosowanie na najlepszy wyrób. To nasi Czytelnicy razem z kapitułą konkursu zdecydują o przyznaniu tytułu Wojewódzki Lider Smaku. Zwycięskie firmy dostaną wyróżnienia na uroczystej gali, która odbędzie się na początku przyszłego roku.
Regulamin oraz szczegółowe informacje dotyczące konkursu znajdują się na stronie internetowej www.lidersmaku.pl.

W poprzedniej edycji konkursu w kategorii wyrobów piekarskich zwyciężył chleb Cztery ziarna Piekarni Abramowicz. Za najlepsze ciastko kapituła uznała makowiec lubartowski Baru Cukierniczego Maria Siej. Najlepszym przysmakiem mięsnym okazała się kaczka z jabłkami przyrządzona przez spółkę Sedar. Zupa meksykańska serwowana w Gościńcu Magnat smakowała najlepiej spośród wszystkich zgłoszonych dań głównych. Nagrodę otrzymała też OSM w Piaskach za swój rarytas piasecki.


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski