MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wykwintna polędwica w sosie pieczarkowym to hit. Przygotuj ją na specjalną okazję. Rodzina obsypie cię komplementami

Anna Daniluk
Domowa polędwica w sosie pieczarkowym to sycące danie na wyjątkowe okazje.
Domowa polędwica w sosie pieczarkowym to sycące danie na wyjątkowe okazje. 123rf.com/topntp26/zdjęcie ilustracyjne
Rozpływająca się w ustach polędwica w sosie pieczarkowym zachwyca smakiem, ale jest także szybka w przygotowaniu. W zaledwie 40 minut będziesz się cieszyć domowym obiadem. Apetyczna polędwica w sosie pieczarkowym znakomicie sprawdzi się na rodzinne spotkania czy romantyczną kolację. Grzybowy sos podkreśla delikatność mięsa i sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta.

W skrócie:

Delikatna polędwica w sosie pieczarkowym to tradycyjne danie, które nigdy nie wychodzi z mody. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy zachwyci gości. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak prosto można stworzyć wyjątkowy posiłek. Do sosu możesz także dodać kapary ze słoika, aby podkreślić wyjątkowy charakter dania. Poznaj przepis na polędwicę w aksamitnym sosie pieczarkowym.

Polędwica w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,

  • 300 g pieczarek,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 200 ml śmietany 30 procent,

  • 100 ml bulionu warzywnego lub rosołu,

  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki oleju roślinnego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić polędwicę w sosie pieczarkowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku polędwicę wieprzową pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm.

  2. Posyp delikatnie każdy kawałek solą i pieprzem, a potem rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju.

  3. Podsmaż plastry polędwicy z obu stron na złoty kolor, po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

  4. Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je z patelni i odłóż na talerz, przykrywając folią aluminiową, aby nie ostygło.

  5. Na tę samą patelnię, na której smażyła się polędwica, dodaj łyżkę masła i odrobinę oleju.

  6. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, a pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

  7. Na rozgrzanym tłuszczu najpierw podsmaż cebulę, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki.

  8. Smaż wszystko przez 5 minut, aż pieczarki się delikatnie zarumienią.

  9. Gdy pieczarki będą gotowe, dodaj do nich drobno posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie wlej na patelnię bulion i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i doprowadź sos do wrzenia.

  10. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  11. Do gotowego sosu pieczarkowego dodaj podsmażoną wcześniej polędwicę wraz z sokami, które puściła na talerzu.

  12. Gotuj całość na małym ogniu przez około 5 minut, aby mięso wchłonęło smak sosu i było idealnie miękkie.

  13. Polędwicę w sosie pieczarkowym podawaj na ciepło, najlepiej z purée ziemniaczanym lub kaszą gryczaną, która dobrze wchłonie pyszny sos.

  14. Przed podaniem polędwicy w sosie pieczarkowym udekoruj ją posiekaną natką pietruszki.

Pieczarki możesz także wymieszać z grzybami leśnymi i boczniakami, aby dodać daniu różnorodności. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski