Goście mogli spróbować ryb wędzonych, duszonych, marynowanych i gotowanych na parze. Pojawiły się też rybne rolady, koreczki, pierożki i zupy. Kucharze i hodowcy zgodnie podkreślali, że karpie, sumy i pstrągi goszczą na naszych stołach coraz częściej.
- Ograniczeniem bywa oczywiście cena, bo nie oszukujmy się, w przypadku niektórych ryb bywa bardzo wysoka – mówiła Jadwiga Łukasiak, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Rososzy. – Mimo tego, zainteresowanie rybami rośnie. Myślę, że konsumenci doceniają je za wartości odżywcze, lekkostrawność, a przede wszystkim za walory smakowe – tłumaczyła. O coraz większej popularności ryb mówili też restauratorzy. – Ryby są mocno promowane, mówi się m.in. o tym, że są źródłem zdrowych dla nas kwasów omega-3. W naszej restauracji jedna trzecia zamawianych w ciągu tygodnia dań to właśnie ryby – podkreślała Magdalena Ziółkowska, menedżerka restauracji Biesiada.
Jubileuszowe Dożynki Rybackie przyciągnęły nie tylko tych tych, którzy rybami zajmują się zawodowo. W Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich pojawili się też samorządowcy, urzędnicy, przedstawiciele lubelskich uczelni i przedsiębiorcy.
Konkursowe jury przyznało w tym roku nagrody w dwóch kategoriach. Wśród restauracji i szkół pierwsze miejsce zajął Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli za karpia w makowej panierce z sosem pomarańczowym. Natomiast wśród gospodarstw rybackich i kół gospodyń tryumfowało Koła Gospodyń Wiejskich z Rososzy (wyróżniona potrawa to pulpeciki rybne z grzybami). Jubileuszowe Grand Prix zdobyło natomiast Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia z Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?