Cała impreza zaczęła się koncertem chóru akademickiego, później zaś uczestnicy mogli wziąć udział w bezpłatnych wykładach przygotowujących do matury z geografii i matematyki. Na tych zainteresowanych już konkretnym kierunkiem czekały liczne stanowiska, gdzie można było znaleźć m. in.:
- miniaturowy ogród oraz drzewko z zawieszonymi kwitnącymi roślinami cebulowymi
- kompozycje ziołowe
- wystawa surowców i ekstraktów
- poradnictwo dietetyczne
- akwaria
- pokaz tworzenia kul do kąpieli czy świec zapachowych
- quiz ze znajomości gatunków ryb występujących w naszych wodach
- model konia naturalnych rozmiarów
- stanowisko degustacyjne miodów pochodzących z pasieki uczelni
- gra miejska
Jako gość specjalny na miejscu pojawił się lubelski szef kuchni Piotr Huszcz, który poprowadził pokaz oraz warsztaty połączone z degustacją regionalnych i tradycyjnych potraw z wykorzystaniem produktów lokalnych. Gwoździem kulinarnego programu były racuchy Marysi z sosem z miodu i pigwy i orzechami włoskimi.
- Ulicami Starego Miasta przeszły psy ze Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt. Zdjęcia
- Festiwal Azjatycki oraz Kawy i Czekolady przyciągnęły tłumy
- Lubelska giełda staroci przyciągnęła tłumy mieszkańców. Zdjęcia
- W Jastkowie trwa budowa zalewu. Jak wygląda postęp prac? [ZDJĘCIA I WIDEO Z DRONA]
- Uroczysta promocja doktorów na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie [ZDJĘCIA]
- Wyprzedaż garażowa na Targu pod Zamkiem w Lublinie [ZDJĘCIA]
Wspomnienia Polaków związane z powrotem do szkoły - sonda
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?