Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakłady Mięsne „Dobrosławów” Henryk Amanowicz - historia, opis firmy

Katarzyna Prus
Firma jest laureatem wielu nagród fot. Archiwum
Firma jest laureatem wielu nagród fot. Archiwum
Dynamiczny rozwój i wysoka jakość produktów – to znaki rozpoznawcze Zakładów Mięsnych „Dobrosławów” Henryk Amanowicz. Oprócz pełnego asortymentu mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów w ofercie firmy można znaleźć szeroką gamę wędlin.

Największym uznaniem konsumentów cieszą się szynki: Szynka Jana, Szynka w Siatce, Szynka Tradycyjna, Szynka Chłopska, a także takie wyroby jak: Boczek Henryka, Salcesonik Puławski, Pasztetowa, Kaszanka i wiele innych. Dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oferowanych wyrobów został wprowadzony system HACCP, pozwalający utrzymać wysoką jakość produktów. Zakład współpracuje wyłącznie ze sprawdzonymi hodowcami trzody i bydła oraz spełniania wymagania dotyczące ochrony środowiska.

40 punktów na mapie

Rozwijająca się sieć hurtowni i sklepów własnych zlokalizowana jest głównie na terenie województwa lubelskiego w Puławach, Lublinie, Tomaszowie Lubelskim, Zamościu, Bełżycach, Sławatyczach i Terespolu. Obecnie jest ich ponad 40, wkrótce planowane jest otwarcie kolejnych. Oprócz krajowego kanału dystrybucji, ważną rolę odgrywa eksport. Głównymi rynkami zbytu półtusz wieprzowych, ćwierci wołowych oraz elementów mięsa wieprzowego i wołowego są: Federacja Rosyjska, Ukraina, Białoruś, Kazachstan, a także Estonia, Hiszpania, Holandia, Litwa, Łotwa, Mołdawia, Rumunia, Szwecja.

18 lat temu…

Firma istnieje na rynku od 18 lat. Jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Na początku zajmowała się tylko skupem i ubojem trzody chlewnej. Z biegiem czasu, niewielka działalność gospodarcza przekształciła się w przedsiębiorstwo zatrudniające ponad 200 osób. Na przestrzeni lat dokonywano wielu inwestycji i modernizacji, co sprawiło, że zakład poszerzył swoją działalność o rozbiór, sprzedaż mięsa wieprzowego i wołowego, a także produkcję i sprzedaż wyrobów wędliniarskich.

Henryk Amanowicz podkreśla, że efektywność działania firmy zależy od produktywności jej pracowników, ich zdolności, umiejętności praktycznych, wykształcenia, cech osobowości, celów i motywacji. Dlatego firma kładzie duży nacisk na zatrudnianie fachowców, specjalistów w swojej dziedzinie, ponieważ to oni stanowią najcenniejszy kapitał, jakim dysponuje i są gwarancją jej sukcesu.

Na podium

Firma jest laureatem wielu nagród, m.in. „Agroliga”(2004), Puchar Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – za dynamiczny rozwój eksportu wyrobów mięsnych (2007), „Wybitny Eksporter”(2009). W tym roku firma została wyróżniona za wysoką jakość produktów w Konkursie Wędliniarskim XVI Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa. Henryk Amanowicz został również odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odznaką honorową „Zasłużony dla Rolnictwa”, w dowód uznania za działalność na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa i gospodarki żywnościowej.

Nasz laureat nie zamierza poprzestać na dotychczasowych osiągnięciach, ale ma już ambitne plany na przyszłość. Przewiduje dalszą ekspansję na rynku krajowym i zagranicznym, rozwój infrastruktury oraz budowę nowych i rozbudowę niektórych już istniejących działów produkcyjnych.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski