Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zakłady Mięsne w Łukowie. Pracownicy boją się zwolnień w fabryce wędlin

Piotr Nowak
14.02.2014 rajbrot bacowka towary tradycyjne wytwornia wedlin zaklad producyjny w rajbrocie ..fot. wojciech matusik / polskapresse gazeta krakowska
14.02.2014 rajbrot bacowka towary tradycyjne wytwornia wedlin zaklad producyjny w rajbrocie ..fot. wojciech matusik / polskapresse gazeta krakowska Wojciech Matusik
Konsolidację i optymalizację kosztów produkcji zapowiadają Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków”, a załoga obawia się o swoją pracę

– Słyszałam, że w związku ze zmianami w firmie nawet kilkaset osób ma być zwolnionych. Część usłyszała ultimatum: albo przeprowadzka do innego miasta, albo utrata pracy – skarży się wieloletnia pracownica Zakładów Mięsnych.
Na koniec ubiegłego roku w fabryce zatrudnionych było ponad 2100 osób. Łmeat jest największym pracodawcą w mieście i głównym źródłem utrzymania dla wielu tamtejszych rodzin.

Czy kilkuset osobom grozi utrata pracy? – Ktoś panu głupot naopowiadał – dowiedzieliśmy się w zakładowej „Solidarności”. To samo pytanie zadaliśmy władzom firmy.

– W 2017 r. Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków”, jako spółka przejmująca, rozpoczęły procedurę konsolidacji z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy w Śmiłowie, pozostającymi w jednej grupie kapitałowej. 
Finalizacja przejęcia planowana jest na 1 stycznia 2018 r. – informuje Monika Gątarz, kierowniczka działu marketingu w firmie.

– W ramach procesu konsolidacji nastąpi specjalizacja obu zakładów oraz optymalizacja kosztów produkcji – dodaje Gątarz.

Na czym będzie polegała zmiana? Zakłady w Łukowie, ze względu na swój duży potencjał produkcyjny, będą odpowiadały w ramach grupy za ubój wieprzowy i wołowy oraz produkcję mięs przeznaczonych na sprzedaż dla gospodarstw domowych. Ponadto w Łukowie produkowane będą wędliny i wyroby z udziałem wołowiny, w tym produkty długodojrzewające oraz konserwy i karmy dla zwierząt. Natomiast Zakłady Mięsne Henryka Stokłosy w Śmiłowie specjalizować się będą w wytwarzaniu wędzonek i kiełbas cienkich.

– Specjalizacja ta ma na celu zwiększenie efektywności i innowacyjności produkcji oraz ograniczenie kosztów funkcjonowania obu łączących się spółek – wyjaśnia kierowniczka działu marketingu. Dodaje, że konsolidacja firm to aktualnie powszechna praktyka w branży mięsnej. – W ostatnim czasie wiele firm zdecydowało się połączyć moce produkcyjne w celu zwiększania konkurencyjności i bardziej efektywnego realizowania celów strategicznych – zaznacza Gątarz.

Czy w związku z tym pracownikom grożą zwolnienia? Na to pytanie nie uzyskaliśmy odpowiedzi.

Zakłady Mięsne w Łukowie są obecne na rynku od ponad 40 lat. Według rankingu „Setka Kuriera”, znajdują się w gronie ośmiu największych firm województwa lubelskiego. Przychody firmy w 2015 r. sięgnęły prawie 600 mln zł. Dużą część swoich wyrobów spółka sprzedaje za granicę. Przed dwoma laty zarobiła na eksporcie ponad 112 mln zł.

Zobacz także:
W nadchodzącym półroczu co trzecia firma planuje zwiększyć zatrudnienie. Czy plan ten uda się zrealizować nie jest jednak pewne, jak pokazuje najnowsze badanie „Plany Pracodawców”:

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski