Zakłady Mięsne w Łukowie. Pracownicy boją się zwolnień w fabryce wędlin

Piotr Nowak
14.02.2014 rajbrot bacowka towary tradycyjne wytwornia wedlin zaklad producyjny w rajbrocie ..fot. wojciech matusik / polskapresse gazeta krakowska
14.02.2014 rajbrot bacowka towary tradycyjne wytwornia wedlin zaklad producyjny w rajbrocie ..fot. wojciech matusik / polskapresse gazeta krakowska Wojciech Matusik
Konsolidację i optymalizację kosztów produkcji zapowiadają Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków”, a załoga obawia się o swoją pracę

– Słyszałam, że w związku ze zmianami w firmie nawet kilkaset osób ma być zwolnionych. Część usłyszała ultimatum: albo przeprowadzka do innego miasta, albo utrata pracy – skarży się wieloletnia pracownica Zakładów Mięsnych.
Na koniec ubiegłego roku w fabryce zatrudnionych było ponad 2100 osób. Łmeat jest największym pracodawcą w mieście i głównym źródłem utrzymania dla wielu tamtejszych rodzin.

Czy kilkuset osobom grozi utrata pracy? – Ktoś panu głupot naopowiadał – dowiedzieliśmy się w zakładowej „Solidarności”. To samo pytanie zadaliśmy władzom firmy.

– W 2017 r. Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków”, jako spółka przejmująca, rozpoczęły procedurę konsolidacji z Zakładami Mięsnymi Henryka Stokłosy w Śmiłowie, pozostającymi w jednej grupie kapitałowej. 
Finalizacja przejęcia planowana jest na 1 stycznia 2018 r. – informuje Monika Gątarz, kierowniczka działu marketingu w firmie.

– W ramach procesu konsolidacji nastąpi specjalizacja obu zakładów oraz optymalizacja kosztów produkcji – dodaje Gątarz.

Na czym będzie polegała zmiana? Zakłady w Łukowie, ze względu na swój duży potencjał produkcyjny, będą odpowiadały w ramach grupy za ubój wieprzowy i wołowy oraz produkcję mięs przeznaczonych na sprzedaż dla gospodarstw domowych. Ponadto w Łukowie produkowane będą wędliny i wyroby z udziałem wołowiny, w tym produkty długodojrzewające oraz konserwy i karmy dla zwierząt. Natomiast Zakłady Mięsne Henryka Stokłosy w Śmiłowie specjalizować się będą w wytwarzaniu wędzonek i kiełbas cienkich.

– Specjalizacja ta ma na celu zwiększenie efektywności i innowacyjności produkcji oraz ograniczenie kosztów funkcjonowania obu łączących się spółek – wyjaśnia kierowniczka działu marketingu. Dodaje, że konsolidacja firm to aktualnie powszechna praktyka w branży mięsnej. – W ostatnim czasie wiele firm zdecydowało się połączyć moce produkcyjne w celu zwiększania konkurencyjności i bardziej efektywnego realizowania celów strategicznych – zaznacza Gątarz.

Czy w związku z tym pracownikom grożą zwolnienia? Na to pytanie nie uzyskaliśmy odpowiedzi.

Zakłady Mięsne w Łukowie są obecne na rynku od ponad 40 lat. Według rankingu „Setka Kuriera”, znajdują się w gronie ośmiu największych firm województwa lubelskiego. Przychody firmy w 2015 r. sięgnęły prawie 600 mln zł. Dużą część swoich wyrobów spółka sprzedaje za granicę. Przed dwoma laty zarobiła na eksporcie ponad 112 mln zł.

Zobacz także:
W nadchodzącym półroczu co trzecia firma planuje zwiększyć zatrudnienie. Czy plan ten uda się zrealizować nie jest jednak pewne, jak pokazuje najnowsze badanie „Plany Pracodawców”:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak przekuć naukę w sukces biznesowy? Pomogą w tym spin-offy

Komentarze 28

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Ktoś
Parówki na sklepach myte bo śliskie są od długiego leżenia w lądzie ogólnie nie zaciekawe wędliny bardzo zelatynowe. Na skład wędlin można powiedzieć bardzo drogo bo skład z zawartością mięsa bardzo niski
G
Gość
Parówki teraz smakują jak najtańsze z marketu.
Już nie kupuje parówek z Łukowa były najlepsze a teraz są najgorsze.
c
conrad
podobne do Łukowskich a może nawet lepsze robi Szubryt z południa kraju. Ma takie wieprzowo- wołowe. Są pyszne.
G
Gość
potwierdzam, parówki sa krótsze, folia gorzej schodzi, maja inna konsystencje i smakują jak papier. Jedyne parówki które jadłem i smakowały jak za dawnych lat. zmieniono technologie , skład no i zapewne klientów
p
pan
własnie jeżeli chodzi o parówki to strasznie spadło na jakości, a co za tym idzie na smaku. cos pozmieniali w recepturze, te parówki już nie są takie same, a smak jest jak parówki najtańsze z marketu....
A
Aga
nie jem wędlin ani mięsa
m
morwa
i zatruwać ludzi tak jak robil to constar .
r
romek
koncza sie spadkiej jakosci. jezeli lukow mial najlepsze parówki w polsce to teraz mam obawy o ich jakosc. wszelkie laczenia sie szukanie oszczednosci i generowanie zyskow wiaze sie z cieciami nie tylko personalnymi ale i jakosciowymi produktu. szkoda troszke bo odwiedzalem lukow ze wzgledu na ich dobry wyrób a teraz chyba bede dalej musial kopytkowac do ryjka.ze ludzi chca zwalniac to bardzo nie etyczne i powinno sie bojkotowac ta firme.
G
Gość
Wędliny Łukmetu są tłuste i wszystkie mają ren sam smak.
k
konrad
drzewiej wędliny produkowało się ściśle według receptury.
I dlatego kiełbasa rzeszowska w całym kraju smakowała tak samo.
Ale to było w okresie komuny kiedy nikt nie był zainteresowany fałszowaniem wyrobu ale jego kradzieżą.
a
aa
właściwa nazwa FABRYKA WĘDLIN. Bo z zakładami mięsnymi to już niewiele ma wspólnego.
a
anna
robią byle jakie wędliny,,,,nie smaczane i przeważnia nie swieże,,,
A
Alexis
Jw
t
tomasz
Jak nic zaraz będą meli skarbówkę na karku
E
Exp
Najlepiej niech związki zawodowe zorganizują strajki i wymuszą na właścicielu firmy kontynuację zatrudnienia oraz gwarancję miejsc pracy na najbliższe ileśtam lat. Idealna droga do szybkiego bankructwa i zwolnienia wszystkich :) Ale cóż, mało inteligentni ludzie tego nie rozumieją,.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie