MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zaskocz rodzinę bułeczkami maritozzi. Te puszyste bułeczki wypełnisz bitą śmietaną. Poznaj kuszący deser prosto z Włoch

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Maritozzi to włoskie bułeczki drożdżowe wypełnione kremem śmietankowym. Po prostu idealny dodatek do filiżanki espresso.
Maritozzi to włoskie bułeczki drożdżowe wypełnione kremem śmietankowym. Po prostu idealny dodatek do filiżanki espresso. bonchan/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione po brzegi rozpływającym się w ustach kremem śmietankowym to włoskie maritozzi. Ciasto jest delikatne jak chmurka, a ubita kremówka podbija ich smak. Zazwyczaj podawane są z filiżanką espresso, która dopełnia słodki smak. Poznaj przepis na włoskie maritozzi.

W skrócie

Bułeczki maritozzi to wypiek, który przypomina smakiem połączenie pączków, rurek z kremem i eklerów. Przy tym każde z tych porównań nie oddaje ich unikalnej formy podania. W polskich cukierniach, szczególnie w większych miastach, może spotkać je od czasu do czasu w sprzedaży. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby odtworzyć ten rozpustny przysmak we własnej kuchni. Poznaj przepis na perfekcyjne bułeczki maritozzi.

Bułeczki maritozzi – prosty przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: 12 bułeczek.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 650,

  • 50 g mąki ryżowej,

  • 200 ml wody,

  • 70 g cukru,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • 1 jajko,

  • 1 żółtko,

  • 10 g świeżych drożdży,

  • 5 g soli,

  • skórka z 2 pomarańczy,

  • 100 g masła.

Do posmarowania:

  • 1 żółtko.

  • 1 łyżeczka mleka.

Krem do wypełnienia:

  • 400 g śmietanki 30 procent,

  • 40 g cukru pudru.

Jak zrobić maritozzi?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku suche składniki wsyp do metalowej misy robota kuchennego.

  2. W kubku rozpuść w wodzie drożdże z cukrem i miodem.

  3. Wlej je do suchych składników, dodaj żółtko, jajko i wyrabiaj na niskich obrotach robota kuchennego wyposażonego w hak przez 5 minut.

  4. Po tym czasie odstaw ciasto do „odpoczynku” na 5 minut.

  5. Ponownie włącz wyrabianie ciasta na średnich obrotach i dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło.

  6. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Powinno być gładkie i odstawać od misy robota.

  7. Ciasto drożdżowe przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz też wstawić je do niewłączonego piekarnika, aby utrzymać temperaturę.

  8. Po tym czasie podziel ciasto na 12 bułeczek po 90 g.

  9. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  10. Przykryj zwilżonym wodą i czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrastania na 45 minut.

  11. Piekarnik nastaw do nagrzania na 200° Celsjusza na 15 minut przed końcem wyrastania.

  12. Żółtko rozmieszaj z łyżeczką mleka i powstałą mieszanką posmaruj bułeczki maritozzi przed pieczeniem.

  13. Bułki maritozzi piecz w piekarniku przez 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  14. W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na puszystą masę.

  15. Bułeczki wyjmij z piekarnika, jeszcze ciepłe przekrój wzdłuż nożem do chleba przez środek i rozłóż na boki.

  16. Nadkrojone bułeczki wypełnij kremem z bitej  śmietanki. Wyrównaj silikonową szpatułką wierzch, aby utworzyć gładką powierzchnię na deserze.

  17. Gotowe maritozzi możesz przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami np.: truskawkami.

Nadmiar maritozzi przechowuj w lodówce do 2 dni od zrobienia. Gwarantuję, że ten przysmak zrobi wrażenie wśród gości, a rodzina nie będzie szczędzić pochwał nad twoimi umiejętnościami cukierniczymi.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zaskocz rodzinę bułeczkami maritozzi. Te puszyste bułeczki wypełnisz bitą śmietaną. Poznaj kuszący deser prosto z Włoch - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski