Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Puchar Polski: Drużyna Klasy Okręgowej w półfinale, Unia Skierniewice broni trofeum

Puchar Polski: Drużyna Klasy Okręgowej w półfinale, Unia Skierniewice broni trofeum

W wypadku zginęło pięć osób. Oskarżonemu grozi 12 lat więzienia. Jest akt oskarżenia

W wypadku zginęło pięć osób. Oskarżonemu grozi 12 lat więzienia. Jest akt oskarżenia

Polecamy

Dwa pożary bloków na Czechowie. "Prawdopodobnie ktoś podłożył materiał palny"

Dwa pożary bloków na Czechowie. "Prawdopodobnie ktoś podłożył materiał palny"

Lublinowi przybędzie mieszkań komunalnych. "Zapotrzebowanie jest duże"

Lublinowi przybędzie mieszkań komunalnych. "Zapotrzebowanie jest duże"

Bayer zdetronizował Bayern. Zagra w sierpniu na Narodowym? Adam Matysek: Sensacja!

TYLKO U NAS
Bayer zdetronizował Bayern. Zagra w sierpniu na Narodowym? Adam Matysek: Sensacja!