Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie od czerwonego mięsa

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Dreman w popisowym stylu zaczął zmagania w play-off. Nie dał szans ekipie z Leszna

Dreman w popisowym stylu zaczął zmagania w play-off. Nie dał szans ekipie z Leszna

Terytorialsi zapraszają na wakacje z WOT

Terytorialsi zapraszają na wakacje z WOT

Polecamy

Dzika przyroda w obiektywie najlepszych fotografów świata do zobaczenia w Kazimierzu

Dzika przyroda w obiektywie najlepszych fotografów świata do zobaczenia w Kazimierzu

4 bomby lotnicze znalezione w Białej Podlaskiej. Trwa ewakuacja mieszkańców

4 bomby lotnicze znalezione w Białej Podlaskiej. Trwa ewakuacja mieszkańców

Stare spichrze to wizytówka Grudziądza. Nie do wiary, jakie są ogromne

Stare spichrze to wizytówka Grudziądza. Nie do wiary, jakie są ogromne