5/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo...
fot. Design_Miss_C/pixabay.com

Czerwone mięso

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna wymagają tak samo starannej higieny i obróbki kulinarnej, co drób, a szczególną uwagę na właściwe dopieczenie kawałków należy zwrócić podczas przyrządzania steków (odradza się te krwiste) i używania gotowego mięsa mielonego.

Te same zasady obowiązują w kuchni, jak i przy grillu, gdzie łatwiej o niedostateczne podgrzanie produktów. Surowe mięso w marynacie należy trzymać w lodówce, natomiast to już przyrządzone schować do niej w ciągu 1-2 godzin.

Tak samo jak przy obróbce drobiu należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa, oraz zadbać, by temperatura wewnątrz kawałków osiągnęła co najmniej 74 stopnie Celsjusza. Szczególną uwagę na świeżość należy zwrócić też m.in. przy spożywaniu tatara czy surowej kiełbasy typu metka.

Zobacz również

Gdzie na Lubelszczyźnie jest najmniej zaszczepionych osób? Sprawdź

Gdzie na Lubelszczyźnie jest najmniej zaszczepionych osób? Sprawdź

Uroczyste otwarcie III Synodu Archidiecezji Lubelskiej

Uroczyste otwarcie III Synodu Archidiecezji Lubelskiej

Polecamy

Paulo Sousa ma problem. Kto zagra na lewym wahadle?

Paulo Sousa ma problem. Kto zagra na lewym wahadle?

Broniarz odrzuca propozycję rządu i zapowiada protest nauczycieli

Broniarz odrzuca propozycję rządu i zapowiada protest nauczycieli

Pandemia u granic – jak Grecja radziła sobie z koronawirusem?

Pandemia u granic – jak Grecja radziła sobie z koronawirusem?

Dodaj ogłoszenie