3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Warzywa liściaste

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Motor na podium PGE Ekstraligi. Zdjęcia

Motor na podium PGE Ekstraligi. Zdjęcia

Roślinne zamienniki mięsa, ryb, jajek w menu osób na diecie wege, wkrótce powszechne

Roślinne zamienniki mięsa, ryb, jajek w menu osób na diecie wege, wkrótce powszechne

Polecamy

103. rocznica urodzin Hieronima Dekutowskiego „Zapory”

103. rocznica urodzin Hieronima Dekutowskiego „Zapory”

„Długi Covid” budzi niepokój. Objawów doświadczają miesiące po wyzdrowieniu

„Długi Covid” budzi niepokój. Objawów doświadczają miesiące po wyzdrowieniu

Brak pracy w twojej miejscowości - nie musisz przenosić się do Warszawy dla zarobków

Brak pracy w twojej miejscowości - nie musisz przenosić się do Warszawy dla zarobków

Dodaj ogłoszenie