MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek...
fot. KENPEI (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Estragon, czyli bylica draganek

Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek (Artemisia dracunculus). Jest bardzo popularna w kuchni francuskiej, ale nie tylko. Jest polecamy n.in. do różnych kiszonek, popularny jest też ocet estragonowy. Świeży lub suszony pasuje do wielu potraw.

Jako zioło estragon ma działanie rozkurczowe, żółciopędne, wspomagające trawienie oraz wykrztuśne. Ma też właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Stosuje się go też w kosmetyce (np. do pielęgnacji włosów, skóry trądzikowej i łojotokowej).

Uprawa. Estragon może osiągać spore rozmiary (do 1 m wys.) i jest wieloletni, choć nie jest w pełni odporny na mróz, wymaga zabezpieczenia na zimę. Sadzonki estragonu najwygodniej jest kupić lub uzyskać przez podział kępy (estragon tworzy podziemne rozłogi). Wymaga miejsca słonecznego i zacisznego, z żyzną ziemią o odczynie zbliżonym do obojętnego lub zasadowego. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre.

licencja CC BY-SA 3.0

Zobacz również

Plaża Ostrów przygotowuje się do lata. Nowy bar i 100 ton świeżego piasku

Plaża Ostrów przygotowuje się do lata. Nowy bar i 100 ton świeżego piasku

Zmarł  Andrzej "Qni" Grzela. Znany lekarz i muzyk z Bytomia

Zmarł Andrzej "Qni" Grzela. Znany lekarz i muzyk z Bytomia

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Na zdrowie i coś dla „Jamesa Bonda”. Polscy naukowcy otrzymają ogromne środki

TYLKO U NAS
Na zdrowie i coś dla „Jamesa Bonda”. Polscy naukowcy otrzymają ogromne środki

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz