W skrócie
Powstanie Warszawskie było trudnym czasem podczas okupacji. Brakowało jedzenia, ale można było liczyć na pokątne dostawy od ludzi mieszkających na wsi. Od nich można było czasem dostać kiełbasę po świniobiciu, kosz jajek albo nielegalnie przygotowany bimber. Powstańcy myśleli, że powstanie potrawa kilka dni. Dlatego nie zgromadzono zapasów żywności, które wykarmiłyby osoby biorące udział w bohaterskim zrywie.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia związane z Powstaniem Warszawskim
Zupa plujka na trudne czasy
Im dłużej trwało powstanie, tym gotowanie jedzenia było trudniejsze. Najsłynniejszą potrawą była zupa plujka. Nazywana również pluj-zupą lub plują. Zupa gotowana była na bazie jęczmienia. Zboże mielono w ręcznych młynkach do kawy. Danie nazwano plujką z racji, że trzeba było pozbywać się zbożowych łupin, które oddzielały się w czasie spożycia. Zboże pochodziło z tak zwanego spichlerza powstańczej Warszawy, czyli z magazynów browaru Haberbusch i Schiele.
Gołębie i kostki cukru
Czasem dodawano do zupy wkładkę mięsną. Z biegiem dni powstania w Warszawie kończyło się jedzenie. Powstańców dotykał głód. Co dla wielu osób może wydawać się kontrowersyjne, w czasie Powstania Warszawskiego jedzono:
- gołębie,
- wrony,
- psy,
- koty.
Dużą popularnością cieszyła się też konina. Dla wielu osób kiełbasa z konia była prawdziwym rarytasem. W ostatnich dniach powstania nie było już jedzenia ani wody. Powstańców ratowały ssane kostki cukru i wygrzebywane resztki jedzenia. Dzieci, cierpiąc na głód, sięgały nawet po gazety, aby czymkolwiek zapełnić żołądek.
Kuchnia polowa w Powstaniu Warszawskim
Ważne miejsce na mapie Powstania Warszawskiego miały kuchnie polowe. Najczęściej prowadziły je kobiety, które tworzyły istotne zaplecze dla osób czynnie walczących. Ochotniczki zgłaszały się pełne entuzjazmu, mając nadzieję, że poprzez gotowanie przysłużą się dla polskiego zwycięstwa. Kuchnie polowe były też prowadzone w podziemiach zakonów. Między innymi czynnie włączyły się siostry ze Zgromadzenia Franciszkanek Rodziny Maryi przy ulicy Hożej 53. W pierwszych dniach powstańczego zrywu zakonnice wypiekały chleby i rozdawały żołnierzom. Wśród posiłków i napojów podawanych w kuchniach polowych były:
- sałatki z chwastów (rdestu, perzu, liści buraków i natki marchewki),
- zupy na bazie pokrzywy,
- kawa z żołędzi.
Warto wspomnieć, że żołędzie ratowały braki żywności niemal przez całą okupację. Zmielone na mąkę używane były do zrobienia podpłomyków, chleba lub racuchów. Żołędzie były też gotowane i jedzone zamiast ziemniaków.
Myśląc o kuchni powstańczej, warto pamiętać, że była to też niebezpieczna praca. W każdej chwili obok budynku mogła spaść bomba. Przez to obsypujący się tynk, kurz lub ziemia mogła wpaść do gotującej się zupy, lub siła rażenia pocisku mogła ją rozlać. W najgorszym razie spadająca bomba na budynek kuchni polowej niszczyła ją doszczętnie wraz z gotującymi w niej kucharkami.
Zupa plujka, gołębie i żołędzie. Kuchnia polowa w Powstaniu ...
Źródło:
- „Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania” Aleksandra Zaprutko-Janicka, Wydawnictwo Otwarte
- Klasztory w Powstaniu Warszawskim: „reduta” Rodziny Maryi - Hoża 53 - niedziela.pl
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

ERNESTO
ERNESTO Rozdrabniacz uniwersalny z funkcją wciągania
ERNESTO® Rozdrabniacz uniwersalnyOpis produktu fun…

ERNESTO
ERNESTO Pudełko na lunch, 10 elementów
Opis produktu z elementami o eleganckim wyglądzie …

ERNESTO
ERNESTO Chlebak 2 w 1 z bambusową pokrywką
Opis produktu idealny do przechowywania chleba, bu…

LIVARNO HOME
LIVARNO HOME Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 sztuka
Livarno Home Puf dla dzieci ze schowkiem, 19 l, 1 …

Lidl Sklep Online
Bateria kuchenna ze spryskiwaczem, 1 sztuka
Właściwości wylewka Dual z podwójną funkcją, wysta…

miomare
Miomare Bateria kuchenna z wyjmowaną wylewką, 1 sztuka
Opis produktu z wyciąganym wężem (30 cm) cichy 40 …

ERNESTO
ERNESTO Tarka wielofunkcyjna, 1 sztuka
ERNESTO® Tarka wielofunkcyjna, 1 sztukaOpis produk…

ERNESTO
ERNESTO Krajalnica do frytek z nożami ze stali szlachetnej
ERNESTO® Krajalnica do frytek z nożami ze stali sz…

ERNESTO
ERNESTO Ręczna krajalnica do frytek
Opis produktu ręczna krajalnica do frytek ułatw pr…

ERNESTO
ERNESTO Pokrywka uniwersalna Ø 24 – 28 cm
Opis produktu pokrywka uniwersalna ze szkła z obrz…

Wenko
Wenko Organizer do zlewu, rozkładany
Opis produktu dodatkowa powierzchnia robocza nad z…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- 10 najlepszych przepisów na sernik. Będziesz się delektować! Świętuj Dzień Sernika
- Chleb z cukrem i blok czekoladowy bez czekolady, czyli najpopularniejsze desery PRL-u
- Sałatka z buraków i pomarańczy - pyszna i z pazurem. Przepis poleca Plate By Kate
- Gorąca kukurydza i orzeszki w karmelu za 15 zł? Są tańsze opcje do jedzenia na plaży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji