MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Ormiańska noc w Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu. Zobacz zdjęcia

Ormiańska noc w Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu. Zobacz zdjęcia

Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

NOWE
Zadyma na meczu Piasta z Jagiellonią. Kibice gości nie chcieli opuścić stadionu

Polecamy

Wyjazdowy remis Wisły z GKS. Puławianie dalej walczą o utrzymanie

Wyjazdowy remis Wisły z GKS. Puławianie dalej walczą o utrzymanie

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

PiS mówi "stop" podwyżkom cen za energię. I zbiera podpisy pod projektem ustawy

PiS mówi "stop" podwyżkom cen za energię. I zbiera podpisy pod projektem ustawy