Gorąco! Jak przetrwać upały? Instrukcja obsługi dla dojrzałych ludzi (GALERIA)
Bezpieczna żywność = lato bez zatruć pokarmowych. Salmonella, zakażenia rotarwirusami czy norowirusami są najczęstszymi przyczynami zatruć pokarmowych. Szczególnie w lato powinniśmy zadbać o to, aby przechowywać żywność w niskich temperaturach.
- Przy takim upale, jaki jest, żywność przechowywana w pomieszczeniu w temperaturze pokojowej osiąga ponad 30 stopni Celsjusza, a więc jest to idealna temperatura do namnażania się bakterii, które często są na przykład na mięsie
- ostrzega Beata Nadolska, kierownik działu higieny komunalnej w lubelskim sanepidzie.
Latem należy zwracać też większą uwagę na przygotowywanie posiłków. - Przede wszystkim higiena rąk. Musimy też dbać o otoczenie kuchni, gdzie przygotowujemy żywność. Najlepiej jest na przykład wydzielić deskę do krojenia mięsa, żeby nie używać później tej samej do krojenia chleba czy warzyw - dodaje specjalistka.
Trzeba pamiętać o myciu i odkażaniu wszystkich powierzchni i sprzętów wykorzystywanych w czasie gotowania w kuchni. Szczególnie latem chrońmy naszą kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- Żywność przetworzona, ugotowana musi być oddzielnie przechowywana od żywności surowej, czyli np. owoców i warzyw nieumytych.
Kolejnym krokiem do bezpiecznej żywności jest także przestrzeganie terminów ważności, gotowanie, a nie jedzenie produktów na surowo - podkresla Beata Nadolska z lubelskiego sanepidu.
Surowa żywność - przede wszystkim mięso, drób i owoce morza - może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zawsze istnieje niebezpieczeństwo przeniesienia drobnoustrojów na inną żywność podczas jej przygotowywania i magazynowania.
I podstawowa zasada - nie zapomnijmy myć owoców i warzyw przed spożyciem, bo to obniża ryzyko zakażenia i zachorowania.
W lato zadbajmy też, by nasza lodówka nie była zbyt przeładowana. Kiedy jest w niej za dużo żywności, chłodzenie jest słabsze.