Gotuj z Kurierem: Budyń jaglany z jagodami [WIDEO]
Kotleciki z kaszy gryczanej
Składniki:
4 szklanki kaszy gryczanej, 250 g sera białego, 2 marchewki, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 - 3 łyżki mąki, garść natki pietruszki, bułka tarta + płatki owsiane do obtoczenia, 2 łyżeczki pieprzu, sól, olej do smażenia, ziemniaki, rozmaryn (suszony lub świeży), kilka ząbków czosnku, pieprz ziołowy, sól, olej lub oliwa z oliwek, pół główki małej białej kapusty, pół główki małej czerwonej kapusty, 2 marchewki, 2 średnie cebule, 2 średnie jabłka, sos sałatkowy (3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego jabłkowego, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki pieprzu, kilka szczypt soli).
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i dusić przez kilka minut, a na koniec dodać zmiażdżony czosnek. Wystudzić i dodać do kaszy. Do pozostałych składników dodać ser biały, jajko, mąkę, natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować małe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej z płatkami owsianymi. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i gotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić ziemniaki, wyłożyć na blachę (papier do pieczenia lub folię aluminiową), posypać rozmarynem, posiekanym czosnkiem, pieprzem ziołowym i skropić olejem lub oliwą z oliwek. Piec w temperaturze 220 stopni C z termoobiegiem 15 - 20 minut. Białą i czerwoną kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do kapusty. Przygotować sos sałatkowy, wymieszać dobrze ze wszystkimi składniki i odstawić na 10 minut do lodówki.