Gotuj z Kurierem. Jesienny kociołek (WIDEO)
Zupa tajska
Składniki:
500 g piersi kurczaka, 2 litry bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 3 małe szalotki, 1 cm imbiru, 4 liście kaffiru, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka cukru (opcja), 2 łodygi trawy cytrynowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1 chili, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki tajskiej pasty chili, 4-5 grzybków shiitake, sok z połowy limonki, 100 g oczyszczonych krewetek, kolendra, pieprz i sól świeżo mielone
Sposób przygotowania:
W garnku na maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę, namoczone wcześniej grzybki, chili i imbir. Trawę cytrynową rozbijamy, wyjmujemy twardy środek i dzielimy na mniejsze kawałki. Do bulionu dodajemy pokrojone w grubszą kostkę bądź plasterki piersi z kurczaka i gotujemy. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy trawę cytrynową i liście kaffiru (ewentualnie połowę wyszorowanej limonki) i zagotowujemy. Następnie dodajemy krewetki, po kilku minutach wyciągamy limonkę i trawę i dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, pastę chili i sok z limonki i zagotowujemy. Podajemy z kolendrą i np. zrumienioną bagietką.