Gotuj z Kurierem: makaron ze świeżymi grzybami (WIDEO, ZDJĘCIA)
Pulpeciki z papryką i makaronem
Składniki :
400 g mielonego mięsa
2 jajka
100 g cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka
1/2 I wywaru z kostki bulionowej
200 g makaronu
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 papryki
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sposób przygotowania:
Zmieszać mielone mięso z jajkiem, 50 g cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Z tej masy formować okrągłe pulpeciki. Następnie, doprowadzić wywar do wrzenia, włożyć do niego pulpeciki i zagotować. Osobno zagotować 2 l osolonej wody, wsypać makaron i gotować przez około 12 minut. Wyłożyć na sito, przepłukać zimną wodą i odcedzić. Potem obrany czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle w niskiej temperaturze zeszklić czosnek i 50 g cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpecików, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować. Następnie, dodać makaron i pulpeciki. Doprawić do smaku.