Gotuj z Kurierem: Przepisy naszych czytelników
Mazurek czekoladowy z daktylami
składniki:
2 szklanki mąki,
0,5 kostki margaryny,
0,5 szklanki cukru,
1 jajko,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka śmietany,
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 śmietanka 30% (250 ml),
garść daktyli,
kilka migdałów do dekoracji,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
łyżka rumu,
kilka plasterków drobno pociętej skórki cytrynowej.
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Następnie ciastem wylepić średnią kwadratową blaszkę. Piec około 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.
Do garnka wrzucić dwie tabliczki czekolady połamanej na drobne kawałki. Delikatnie podgrzać i dodać śmietankę. Całość podgrzewać na małym ogniu do dokładnego połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji. Wrzucić pokrojone daktyle i skórkę pomarańczową. Na końcu dodałać rum i gorącą masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Całość udekorować namoczonymi migdałami, obranymi ze skórki, skórką pomarańczową i plasterkami skórki cytrynowej.
Smacznego:)
Bożena Malinowska