Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Za wschodnią granicą paschą nazywamy  słodką babeczke...

Gotuj z Kurierem: Przepisy naszych czytelników

Za wschodnią granicą paschą nazywamy słodką babeczke (kulicz) albo twarogowy deser. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się twarogu, masła, cukru i jajek, czasem twaróg gotuję się z mleka i masy śmietanowo-jajecznej. Następnie tę słodką serową masę dociska się w specjalnych drewnianych foremkach z charakterystycznym wzorkiem lub napisami. Nie wiem, jak pascha trafiła do kuchni polskiej, ale w niektórych domach jest bardzo lubiana i tradycyjnie gości na wielkanocnym stole.

Moja pascha smakuje nieziemmsko. Masa serowa jest kremowa, w sam raz słodka, z nutą wanilii, upitymi rumem rodzinkami i prażonymi płatkami migdałów. Nie mogłam się od niej oderwać i cały czas dokrajałam po kawałeczku... i wcale się nie zastanawiałam, ile ma kalorii.

składniki:
500g twarogu półtłustego lub tłustego
100g masła
duże żółtka
120g cukru
120ml śmietanki 30%
laska wanilii
100g rodzynków
3 łyżki płatków migdałowych
50ml rumu

Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pół, wyskrobać nasionka, dodać je do śmietanki. Śmietankę podgrzać. Naczynie z żółtkami umieścić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej wlać gorąca śmietankę, cięgle ubijać, aż powstanie gęsty budyń. Budyń przestudzić.

Twaróg zmielić 2-krotnie. Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając, dodawać po łyżce twarogu i budyniu jajecznego.

Rodzynki osączyć z rumu, razem z płatkami migdałowymi dodać do masy serowej, wymieszać.

Glinianą doniczkę lub foremkę z dziurką wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Na gazę wyłożyć masę serową, przykryć z wierzchu gazą, postawić talerzyk i obciążyć czymś (użyłam moździerza).

Formę wstawić do naczynia, żeby przez dziurkę mógł skapywać płyn. Umieścić w lodówce na 12 godzin.

Paschę delikatnie wyjąc razem z gazą z formy, ustawić na talerzu, gazę zdjąć, paschę udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kwiatkami z płatków migdałowych i białej czekolady.

Paschę przechowujemy w lodówce.

Julianna Bednarczuk

Zobacz również

W czwartek finał Pucharu Polski. Na taki mecz kibice czekali niemal dwadzieścia lat!

W czwartek finał Pucharu Polski. Na taki mecz kibice czekali niemal dwadzieścia lat!

Zatrzymał się tam, gdzie nie powinien, a wkrótce... sam został zatrzymany

Zatrzymał się tam, gdzie nie powinien, a wkrótce... sam został zatrzymany

Polecamy

Beata Fałda nowym rektorem Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie

Beata Fałda nowym rektorem Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie

Wymusił pierwszeństwo na skrzyżowaniu. Do szpitala trafiło 9-letnie dziecko

Wymusił pierwszeństwo na skrzyżowaniu. Do szpitala trafiło 9-letnie dziecko

Jarosław Stawiarski utrzyma stanowisko marszałka woj. lubelskiego

Jarosław Stawiarski utrzyma stanowisko marszałka woj. lubelskiego