Gotuj z Kurierem. Przyrządzamy falafele (WIDEO)
Makaron Soba z tofu, brokułami i domowym sosem Hoisin
Składniki:
150 g makaronu Soba, 100 g tofu, 1 brokuł średniej wielkości, 2 --3 cm imbiru drobno posiekanego, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, pieprz czarny świeżo zmielony, olej lub oliwa do smażenia
Sos Hoisin: 5 - 6 łyżek sosu sojowego dobrej jakości, 4 - 5 łyżeczek oleju sezamowego, 5 - 6 łyżek wody, 2 łyżki octu ryżowego, 2 płaskie łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżeczka świeżej skórki z limonki lub cytryny drobno posiekanej, szczypta ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:
Sos: W rondelku prażymy sezam (bez tłuszczu!) przez pół minuty lub krócej. Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Wyłączamy sos, odstawiamy pod przykryciem, aby nabrał większej wyrazistości.
Makaron: Tofu pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki, dodać czosnek, imbir, trochę pieprzu i skropić delikatnie oliwą, wymieszać i włożyć pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę.
Gotujemy na parze brokuły przez 5 min, tak by były lekko twardawe.
Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oliwy, wrzucamy tofu razem z całą marynatą z miseczki, podsmażamy. W tym momencie gotujemy makaron Soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię dodajemy brokuły i zalewamy całym sosem Hoisin. Po minucie dodajemy makaron Soba. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.