Gotuj z Kurierem: Przyrządzamy wołowe cygara (WIDEO)
Wołowe cygara
Składniki:
500 g wołowiny (kark, łopatka), 1 dymka ze szczypiorkiem, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek natki pietruszki, 1 papryczka chilli, 1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka mąki, 2 łyżki sezamu, olej do smażenia, 100 ml piwa. Sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Zmielić mięso. Cebulę ze szczypiorkiem, pietruszkę oraz papryczkę drobno posiekać, razem z jajkiem, bułką i przyprawami dodać do mięsa, wymieszać. Mąkę i sezam wymieszać. Z mięsa formować wałki o grubości palca i długości ok. 10 cm, obtoczyć w mące z sezamem. W rondlu rozgrzać olej, mięso smażyć z każdej strony na brązowo, podlać odrobiną piwa, dusić ok. 10 minut. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. Jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem, doprawić do smaku.
Cygaretki podawać z sosem jogurtowym, lekką sałatką, świeżą bagietką.