Gotuj z Kurierem: Przyrządzamy wołowe cygara (WIDEO)
Roladki ze schabu nadziewane grzybami
Składniki:
Roladki: 8 plastrów ładnego schabu, 70 g startego sera korycińskiego swojskiego, 100 g sera mozzarella, 150 g grzybów - podgrzybki/prawdziwki , 100 g pieczarek, 2 małe szalotki, 2 łyżki masła, pieprz i sól świeżo mielone, zioła prowansalskie. Sałata: mała główka zielonej sałaty, 3-4 łyżki oleju rydzowego, 1/2 łyżeczki miodu drahimskiego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, sok z cytryny do smaku, mały pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Plastry schabu rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą i ewentualnie ulubionymi przyprawami, np. odrobiną papryki czerwonej, gorczycy, kolendry, soli czosnkowej, i wstaw do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin.
Grzyby, pieczarki i szalotkę oczyść i pokrój drobno. Zeszklij na maśle najpierw szalotkę, a następnie grzyby. Sery zetrzyj na tartce i połącz z przestudzonymi grzybami. Farsz dopraw do smaku pieprzem i solą. Na schab wyłóż warstwę farszu i całość uformuj w roladkę, zawijając ściśle brzegi. Gotowe roladki przełóż do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Całość zalej ok. 500 - 700 ml sosu pieczeniowego, najlepiej ciemnego, przygotowanego na upalonych kościach cielęcych/wieprzowych. Do sosu dodaj również ok. 1 łyżki pieprzu kolorowego i kilka pokrojonych drobno grzybków oraz 1 szalotkę pokrojoną w mniejsze części. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 90 minut. Pod koniec przygotuj dodatki - sałatę oraz kaszotto z kaszy np. pszennej bądź pęczaku. Kaszę zalej bulionem (dwukrotną objętością kaszy) i gotuj do miękkości, pod koniec dodaj 2 łyżki masła i wymieszaj. Oczyszczoną sałatę porwij na mniejsze kawałki. Olej wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Sałatę polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Na talerz wyłóż roladki, kaszę oblaną sosem i sałatę.