Gotuj z Kurierem: Przyrządzamy wołowe cygara (WIDEO)
Schab z kością z żurawinowym sosem
Składniki:
4 plastry schabu z kością, 1 cytryna, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka rozmarynu, 3 łyżki konfitury z żurawiny, 1 kg ziemniaków (możecie podać też np. z kaszą lub ryżem), sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Schab podsmażamy na patelni z obu stron (po 2 minuty z każdej strony). Ważne, aby go nie solić ani nie pieprzyć przed włożeniem do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażony schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy: ząbki czosnku, pokrojoną w ósemki cytrynę ze skórką, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, masło i wlewamy wodę. Całość posypujemy rozmarynem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przelewamy około 1/2 szklanki sosu do kubka i mieszamy z żurawiną i wyciśniętą zapieczoną cytryną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.