Gotuj z Kurierem: Przyrządzamy wołowe cygara (WIDEO)
Żeberka słodko-ostre
Składniki:
1 kg żeberek, sól i pieprz, majeranek, 2-3 ząbki czosnku, 1 średniej wielkości papryczka chilli, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy Dijon, oliwa z oliwek, rękaw do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Umyte żeberka oprószamy solą i pieprzem. Do tak przygotowanych żeberek dodajemy majeranek, miód, musztardę, starty czosnek (można użyć granulowanego, ale najlepszy jest świeży) oraz posiekaną paryczkę chilli z nasionami. Polewamy wszystko 1-2 łyżkami oliwy, odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie przekładamy do rękawa i pieczemy ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od jakości i wielkości żeberek. Tak przygotowane żeberka podaję z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka.